Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Stavgang til Krokvatnet

Dordi Jorunn Halle Torsdag 12. august 2021

I dag gikk turen til Krokvatnet, med samkjøring fra Dønnem bedehus. Vel framme parkerte vi ved Alvstusetra, som var i bruk til ca. midten av 1950-tallet. En av deltakerne kunne huske at som jentunge var hun innom og kjøpte rømme mens setra var i drift.

Alvstusetra. Foto: Sverre Kjølstad.

Fjøset ved Alvstusetra. Foto: Sverre Kjølstad.

Så var det å ta bena fatt for å gå til Krokvatnet, en marsj på ca. 35 min. Det låg mange båter langs vatnet, så det var tydelig at de var basert på fisking. Ellers bar vatnet preg av en tørr sommer med lang “fjære” ned til vassmålet. I enden av vatnet var det spor av bosetting, og de som var lokalkjente kunne fortelle at det bodde folk her til midten av 1800-tallet. Det var nok strabasiøse forhold med lang vinter og mye snø, slik at avlingene ble deretter. På en fin plass låg hytten som hadde tilhørt Ester Nilsen, som var en del påbygd av ny eier.

Lang fjære. Foto: Sverre Kjølstad.

Så var det å snu og gå tilbake til Alvstusetra, og finne fram niste og kaffe og kose seg ved seterveggen i et nydelig vær med solskinn. Imidlertid la vi merke til mørke skyer i det fjerne, og da vi kom ned til hovedveien høljet regnet ned.

Neste torsdag går turen til Vindøldalen.

Takk til Sverre Kjølstad for tekst og bilder!

Flere bilder fra en trivelig tur for stavganggruppa:

Kaffepause ved Alvstusetra. Foto: Sverre Kjølstad.

Hyggelig med kaffepause. Foto: Sverre Kjølstad.

Her har det tidligere vært bosetting. Foto: Sverre Kjølstad.

Hytta som Ester Nilsen var tidligere eier av. Foto: Sverre Kjølstad.

Publisert: 12. august 2021, 17:55