Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Vebju – platelansering i Stangvik kyrkje søndag

Jon Olav Ørsal Onsdag 25. november 2015

Søndag lanserer Anders Larsen og Henning Sommero sitt nye album «Vebju». Det skjer i Stangvik kyrkje kl 18. Dette er starten på ein liten miniturne som går vidare til Rindal kirke på mandag, øre kirke fredag 4. og til slutt Dåpskirken Jordan søndag 13. desember.

Anders Larsen og Henning Sommerro har spilt inn albumet «Vebju» – med undertittel «Juletonar frå Nordmøre». Det er i norsk sammenheng unikt at et relativt avgrenset område innehar et så stort utvalg av vakre religiøse juletoner i egen tradisjon. Platen er spilt inn i Stangvik kirke og du finner flere versjoner på noen av melodiene, hvor mange ikke er i bruk lengre. Den mest kjente tonen er «Et lite barn så lystelig», også kjent som «Julverset frå Stangvik». Flere av tonene bygger på julesangtekster som «Et barn er født i Betlehem», «Fra fjord og fjære», «Kling no klokka» og «Mitt hjerte alltid vanker».

«Vebju» inneholder gamle folketoner med kilder tilbake på 1800-tallet i tradisjon fra Surnadal, Stangvik, Todalen, Gjemnes, Tingvoll, Sunndal og Rindal. I tillegg finner vi to nyere melodier komponert av Trygve Brøske og Henning Sommerro. Alle bilder og illustrasjoner er av Jon Arne Mogstad. Tiger Garté og Bernt Bøe har skrevet hver sin tekst i et omfattende cover.
Vebju: Snøtunge greiner, den klassiske julekortstemninga. Ordet brukes på Nordmøre og i Sør-Trøndelag.

Anders Larsen: Fiolin
født i 1978 på Surnadal fødestue, er til dagleg tilsett i TrondheimSolistene og Trondheim Symfoniorkester. I tillegg driv han ei aktiv freelance-verksemd med oppdrag på festivalar, events og som studiomusikar. Anders studerte ved Musikkonservatoriet i Trondheim, og ved Barratt-Dues musikkinstitutt i Oslo. Han avla sin solistdiplomeksamen som solist med Kringkastingsorkestert i Alban Bergs fiolinkonsert hausten 2004. Anders spelar på ein fiolin bygd i Milano i 1730 av C. A. Testore, eksklusivt utlånt av Lars Løseth.

Henning Sommerro: Orgel, harmonium og flygel
født i 1952, er komponist, musikar, songar og professor fraSurnadal. Sommerro vart folkeeige i 1977 da han saman med gruppa Vårsøg hadde suksess med viseversjonen av Hans Hyldbakk sitt dikt Vårsøg, på plata med same namn. Han har òg tonesett salmar av Edvard Hoem, og i 2013 vart han utnemnd til kommandør av St. Olavs Orden av Kong Harald.

Konserter: 29/11 Stangvik kirke. 30/11 Rindal kirke, 4/12 Øre kirke, 13/12 Dåpskirken Jordan
Vebju er gitt ut med støtte av LL Holding AS.

Publisert: 25. november 2015, 20:25