Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Vårsøghelga 2023 – Premiere for «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet»

Jon Olav Ørsal Onsdag 24. mai 2023

Surnadal er nok den rette plassen for å ha førpremiere, når Sivert Harang skal presentere den nye familiefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet».  Det skjer i kulturhuset, med to forestillinger – fredag og lørdag.  I sitt manus har Harang hentet mye inspirasjon fra øvre Surnadal, der familien har hytte.  Vi lar Sivert Harrang fortelle om filmen og historien bak med egne ord. 

Sivert Harang er manusforfatter og produsent for den nye familiefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet.» – Filmen har førpremiere under Vårsøghelga. Foto Truewest AS

God dag, mitt navn er Sivert Harang og jeg er manusforfatter og produsent for den nye familiefilmen «Birk & Magna – Gruvens mørke hemmelighet.»
Filmen skal ha 2 eksklusive førpremierevisninger i Surnadal Kulturhus under Vårsøghelgen. Vi har visning kl 17 på fredag 26 mai og kl 16 lørdag 27 mai, i Surnadal kulturhus.

Manuset har masse inspirasjon fra min egen oppvekst og sommernostalgien tilknyttet hytten vår i øvre Surnadal. Karakteren « Magna» er oppigjenkallt etter min kjære farmor, Magna Harang Hansen, som er fra Surnadalen. Min innspirasjon kommer fra de mange fine sommerne tilbrakt på Harangen, hvor vi badet i elven, bygget trehytter og fisket med flue.

 

Filmen er en spenningsfilm som dreier seg rundt et gammelt mysterium. Magna ønsker svar på hva som egentlig skjedde med faren hennes, da han forsvant sporløst for mange år siden. Samtidig kjemper Birk sin livs kamp for å redde turisthytten som han driver sammen med sin adoptivpappa. Når han forstår at forsvinningen til Magnas far henger sammen med sin egen mystiske fortid, slår de seg sammen på søken etter sannheten. Begge har et brennende ønske om å finne ut hvem de er, og hvor de kommer fra. Disse spørsmålene leder dem på sporet av en miljøforbrytelse av dimensjoner.

Handlingen i filmen er delvis hentet frå Øvre Surnadal, der manusforfatteren har familiehytte foto Truewest as

Filmen har aldersgrense 6 år, og har allerede vunnet publikumsprisen på Barnefilmfestivalen i Kristiansand. Det er en gripende film med spenning, humor og rørende skuespill fra etablerte og nye skuespillere. Norsk filmdistribusjon har satt opp filmen på kinoer over hele landet. Nasjonal filmpremiere er satt til 9 juni, men allerførst skal den premieres i Surnadal under Vårsøghelga. Vi håper filmen resonerer god lokalt, og håper og tror det er en handling som kan engasjere ekstra godt i distriktene.

Til vårsøghelga kommer begge hovedrollene Filip Kremner og Helge Jordal. Sammen med de kommer produsent Sivert Harang og regissør Christer Steffensen, som har skrevet manuset ilag.

Som en drøm i oppfyllelse har vi også med oss Henning og Karianna Sommerro. Vi har vært så heldige å få tillatelse fra både Henning Sommerro og Surnadal kommune til å lage en nyinnspilling av Vårsøg til filmen vår. Sangen er fremført av Karianna Sommerro og arrangert av filmens komponist Tom André Hellesund, som sammen har laget en utrolig vakker, filmatisk og moderne versjon av norges vakreste låt. Vårsøg har vært med oss filmskaperne som innspirasjon fra første stund og det er virkelig en drøm i oppfyllelse å få lov å bruke dette verket til å runde av filmen vår.

Det blir spenning i kulturhuset under Vårsøghelga, der filmen har 2 forestillinger med førpremiere foto Truewest as

Da er det ingen bedre plass å premiere filmen vår enn i nettopp Surnadal. Vi håper at folket kommer til visningene og hilser på oss samt se den nye filmen og høre den nye versjonen av Vårsøg.
Vi håper også filmen kan være med å engasjere og skape aktivitet for familier gjennom sommeren. Vi har et samarbeid med miljøagentene, DNT og Røde Kors, som er to viktige organisasjoner som både gjør seg relevant i lokalsamfunnet, men også i filmen vår. Vi har også utviklet et eget filmstudie ark som gjør filmen relevant for læreplansmålene for 1.-10. klasse, slik at også filmen kan brukes i skolen. Gjerne som sommeravsluttning, men den passer nok også godt utoverhøsten.

Håper dette virker spennende, vi gleder oss til å komme til Surnadalen, og dere i Driva er selvfølgelig velkommen på den røde løperen fredag eller lørdag, om dere har tid. Vi har med oss rekvisitter fra filmen, pressevegg og et kjekt opplegg for barn og voksne. Vi håper ordet sprer seg og at alle Surnadalingene får med seg «Birk & Magna» denne sommeren!

Her har vi lagt ut en liten smakebit fra filmen 

Publisert: 24. mai 2023, 09:00