I begynnelsen av juni reiste en gjeng på 4 på tur til Apolda i Tyskland. Det var Asbjørn og Michal Heimlund som var invitert til 22. veteranbiltreffet i byen og med på reisen var også brødrene Bernt og Tormod Kalseth. Dei hadde med seg veteranbilen til Asbjørn og Michal – en Apollo 1910-modell som Asbjørns bestefar brukte til drosjetrafikk i Oslo tidlig på 1900-tallet. Bernt Kalseth har sendt oss litt tekst og bilder fra turen til Apolda som tok nesten en uke, – med Apolloen på tilhenger bak.
TUR TIL 22. APOLDAER OLDTIMER SCHLOSSTREFFEN 05. – 06. juni 2015
Asbjørn og Michal Heimlund var invitert til å vise sin veteranbil Apollo fra 1910 på den 22. veteran- biltreffet i byen Apolda som ligger i delstaten Thüringen i Tyskland. Med på turen ble Tormod og Bernt Kalseth. Turen gikk først til Gardermoen hvor vi møtte det tyske TV selskapet MRD Fernsehen som laget en 24 minutters video av veteranbiltreffet med intervjuer og film fra flere av deltakerne deriblant Heimlunds historie fra bestefaren fram til dagens eiere. Hele filmen kan du se her.
På kai møtte tidligere eier Rune Askim og David Andersen Bye som bygget bilen opp til dagens flotte utgave. MRD filmet på kaia, men fikk ikke filme om bord på båten på grunn av sikkerhetsklarering fra Oslo Havnevesen manglet.
Etter en 19 timers seilas var vi i Kiel, lit ruskvær i Kattegat med bølger på rundt 5m. Sol og varme møtte oss her. Turen videre gikk til Hamburg og under Elben mot Hannover. Her svingte vi av mot Magdeburg og Halle og passert den tidligere grensen mellom Øst og Vest Europa. Høydedraget Bloksberg, der heksene holder til, lå høyre side når vi kjørte mot Halle. Apolda ligger rundt 80 km sørsørvest for Halle. Byen ligger i et tidligere rikt område av Tyskland i et bølget landskap med mye skog og elver.
Vi kom fram til Apolda på kvelden og ble mottatt av treffleder Reinhard Urban som viste oss til sikker lagringsplass for Apollon og til vårt hotell som også var hovedkvarter for veteranbiltreffet. Det var et felles treff for bil og motorsykler.
„Schloss Ettersburg, eine idyllische Schloss- und Parkanlage am Ettersberg bei Weimar, war der Sommersitz von Goethes Herzog. Hier spielte Bach, hier wurde die Iphigenie uraufgeführt (mit Goethe als Orest), hier schrieb Schiller an Maria Stuart.”
Det vanket overraskelser for oss i det vi fikk stilt norsktalende tolk, Dr. Petra Baum. Ho var med oss på løpsdagen til avsluttingen på kvelden med priser og middag mm. En hyggelig dame som har arbeidet i NRK i mange år.
Hvorfor tolk: Det var for å ære Asbjørn med Æresmedlemskap i Motorsportclub Apolda e. V og for intervjuene på slottsplassen.
Som avslutting på et trivelig treff, var vi invitert på lunsj Historische Mühle. Her fikk vi omvisning og så i bruk et møllehus som produserer sennep og sennepsolje på gammel måte. Møllen er i dag hotell og restauranter, men den gamle møllen virker og vasshjulet produserer i dag 35kW og gjør stedet selvforsynt med elektrisk energi. Området rundt «møllehotellet» var nyttet til fritidsaktiviteter for hele familien. Hver fredag satte hotelleieren ut regnbueørret i dammen. Unger fikk opplæring i fiske og fisken som de fikk, stekte de på grill. Rundt på plassen var plasser insekthotell og beitende dyr. Hotellet hadde en egen atmosfære som gir en lyst til å komme tilbake.
Etter lunsj startet turen hjemover. Fine veier, men det tar tid når vi måtte følge lastebilsporet.
Hilsen fra turfølget – Asbjørn, Michal, Tormod og Bernt