Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Turrapport Virum/Øyakjerringa

Elinor Bolme Sundag 1. oktober 2017

En drømmetur opp til Virumkjerringa ble gjennomført idag. Tenkte å vente med denne til neste år. Men slo til da anledningen bød seg idag. Har drømt om denne turen i 2 år nå. Og tenkt at det ville vært kult å gå opp i øst og ned i vest. Flere jeg hadde snakka med mente det var for bratt å gå opp i øst. Men på kart syntes jeg ikke det så helt håpløst ut. Vi vurderte att og fram om vi skulle starte i Todalen eller opp alpinanlegget på Ålvundeidet . Men endte med start i Todalen.

Kjørte opp skogsvei forbi samfunnshuset, langt oppover lia. Starta litt feil, men ved telefonhjelp fikk vi pensa inn stien litt nedenfor parkeringsplassen der oppe. . Fulgte stien opp til Tårnet, derifra sti mot Øyasetra/Skihytta. Oppe ved flata gikk vi av stien og fulgte vegstikker som viste vei til Skihytta, ei grønn hytte mer mot Virumkjerringa.

Ved Skihytta ble det liten pause før vi gikk mer rett på fjellet. Der ytra jeg ønske/drøm om å gå opp skaret i øst der kjerringelva kjem ifrå. Etter litt fundering fant vi ut at det så ikke så håpløst ut, ei heller siste biten til toppen. Så vi sikta oss inn der. Det var utrolig bratt opp og vi bestemte å skippe topp 1096moh og heller gå mer mot ryggen opp. Oppe ved ryggen så det ikke håpløst opp siste biten heller. Vi holdt oss til venstre inne i renna opp siste biten. En del løst, men og store steiner som ga god passasje opp. Vel oppe bredte toppen seg utover. Bredt og flatt. Totalt 3 timer med pauser brukte vi til denne toppen. Litt bildetakning ved varde ute på en utstikker. Deretter gikk vi rett mot eggen som jeg hadde hørt en del om.

Og den innfridde til gangs . Utrolig heftig og rå. Og en del lengre enn jeg trodde den ville være. Det bars opp og ned og ned og irundt ihopatt bortover. Utrolig kul og mer bustete enn jeg så for meg Men vi følte oss trygge hele veien. Tørk og fint fjell/steiner. Ikke sted å gå om det er fuktigt/vått.

Var rimelig fornøyde da vi kom til topp 1374moh. God matpause her etter 4 timer på farten. Vi gikk så ned ved ryggen i vest. Fant varding som vi fulgte ned til en fortopp. Svinga oss så ned til høyre til dalbunn. Og pensa oss så på skrå og i rundt Virumkjerringa på nordsida. Gikk over Ørsalmyran, mot Haukåøyan og deretter Langmyra. Der gikk vi oss på 4-hjulingspor. Så vi regna med noen hadde henta ned hjortedyr de hadde skutt. Så vi fulgte spora til vi kom inn på traktorvei som gikk til parkeringa.

7 timer og 12 minutt og 18,4 km brukte vi på hele runden. Men vi var enige om at det hadde vært en knall tur!

Tekst og bilde: Hege S Andersen

Publisert: 1. oktober 2017, 22:22