Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Trossa regnet og gikk til Sjøasetervatnet på stavgangtur

Sverre Kjølstad Fredag 3. september 2021

10 personer trosset regnvær og skodde og tok turen til Sjøasetervatnet i dag. Vi var så heldige at Tor Magne Halset hadde gått i forveien, slik at vi kom til oppvarmet hytte for å nyte medbragt niste. Vi hadde også med oss en nykommer, Gro Torvik, og det er gledelig at nye kommer til. Gro er datter til Grete og Martinus Torvik. Martinus var den første lederen i stavgangkomiteen, da stavgangruppa ble opprettet i 2006. Med seg i komiteen hadde han Vidar Sogge og Ingeborg Stenberg.

I tidligere tider, og Før Follerø Bruk ble tilknyttet det kommunale kraftverket, ble vannkraften tatt fra Sjøasetervatnet. Hver morgen før arbeidet startet måtte slusen åpnes slik at vannet kom ned til turbinen til arbeidet startet kl. 7 om morgenen. Det tok en time etter at slusen ble åpnet til vannet nådde ned til Follerø. Når arbeidsdagen var over måtte slusen stenges igjen. Det var stort sett spreke ungdommer i konfirmasjonsalderen som hadde ansvaret for åpning og stenging av slusen, og man måtte tidlig opp dersom vannet skulle komme ned til rett tid. Når vi sammenligner denne bratte strekningen vi i dag kjørte med bil, og som disse spreke ungdommene tilbakela til fots, skjønner en at de kom i god form etter hvert. Det vanket også noen øre ekstra på timelønnen for den tøffe jobben.

Skoddehav rundt Sjøasetervatnet. Foto Sverre Kjølstad

Den fine naturen rundt Sjøasetervatnet kom ikke til sin rett i dag da det var lite å se i skoddehavet. Rundt vannet ligger 16 – 17 fine hytter godt plassert. Ellers er det bra med fisk i vannet, og mange prøver fiskelykken både med garn og dorging. Tor Magne mener at fisken er for lite beskattet, slik at det blir for mye fisk i vannet.

Vi vil rette en stor takk til Tor Magne som var så gjestfri at han stilte oppvarmet hytte til disposisjon for dagens deltakere.

Neste torsdag står Kvenndalen for tur, og vi krysser fingrene for bedre vær da.

Først publisert: 3. september 2021, 05:00 - Sist oppdatert: 2. september 2021, 18:36