Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Tømmerdrift med helikopter

Jon Olav Ørsal Tysdag 21. januar 2014

Det er ikkje første gongen det er tømmerdrift med helikopter i Todalen, men det er kanskje første gongen at det fraktar ned furu som skal brukast til takspon på stavkyrkjer. Tysdag var det full fokus med både helikopter og mykje pressefolk i Øyalia i ein av skogteigane til Ståle Ansnes.

IMGP5640

Helikopteret hadde base på lunningsplassen i Øyalia. Foto: Jon Bruset

Det er Husasnotra i Valsøyfjorden som skal produsere takspon til stavkyrkjene i Nore og Uvdal, og todalståillå som vart floge ned skal bli til 15.000 takspon til dei to kyrkjene etter kvart. Og det var skikkelege dimensjonar på tømmeret, med diameter opp mot meteren og opp mot 75 cm al-ved. Tilsaman var 13 tåiller delt opp i over 30 bitar som var floge ned til lunningsplassen i Øyalia ein for ein.

Todalen er kjent for store furutrær, og det er nok mange båtar som oppgjennom åra har fått kjøl-tre frå skogen her. Det er spesielt gunstig jordsmonn og vekstvilkår for furu som gjer at furua blir spesielt stor her. Mange av disse stortåillene kjem netopp her frå Øyalia. Godal gjorde forsøk på å rekne årringane på ein av stokkane om kom til at ho var rundt 200 år gamal, og starta altså livet som tåillbrydd rundt år 1800.

Jon Bruset var i Øyalia da stortåillene fikk seg ein luftetur med helikopter, og nedafor har vi eit rikhaldig bildegalleri frå hendinga.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det er ikke mange stedene i Norge en finner slike furutoller som i Todalen i Surnadal.

 

– Her er det bergarten olivin som finnes i grunnen, og det er bare her og i Bjørkedalen på Sunnmøre, sier Jon Godal. Han, og miljøet i Geitbåtmuseet i Valsøyfjord, har fått ordren på å levere rundt 15.000 spon, eller spesielle fjøler, som skal brukes til taklegging på gamle stavkirker.

 

– Nore stavkirke og stavkirka i Uvdal er det som skal få lagt nytt tak i denne omgang. I fjor gjorde vi samme jobben med stavkirka i Gol, forteller Bjørn Fjærli.

 

Tirsdag formiddag stilte fagmiljøet i Geitbåtmuseet mannsterke opp i Øyalia da helikopteret fra Værdal kom for å frakte ned de 13 store tollene.

 

– Dett blir totalt 31 løft, sier pilot Jacob Dahl fra Helitrans. Tollene ligger ferdig oppkuttet i passe lengder, og skal senere fraktes til Valsøyfjord hvor de kuttes opp til stavkirkespon.

 

Jon Godal er mektig imponert over trevirket som ligger oppe i lia.

 

– Se på denne stokken. Den er 95 cm i diameter ved rota, noe som gir 75 cm alved, sier Godal.

 

Og de som vil vite mer hva han og fagfolkene mener med alved, må lese Tidens Krav torsdag da vi kommer tilbake med fyldig reportasje fra stortollenes rike

 

Publisert: 21. januar 2014, 23:27