For å møte fremtidens krav til bærekraft og miljø, og ikke minst ruste seg for dobling av produksjonskapasiteten, investerer Talgø MøreTre nå i et nytt biofyranlegg i produksjonslokalene på Syltøran i Surnadal. Dette er den største enkeltinvesteringen i Talgø sin historie, med en prosjektkostnad på nærmere 100 millioner.
– Har troen på merkevaren
Etter at Talgø MøreTre ble miljøsertifisert etter ISO 14001 i fjor, har bedriften satt ambisiøse miljømål for seg selv. Derfor investerer selskapet nå i et nytt biofyranlegg i produksjonslokalene i Surnadal. Det nye anlegget er selskapets største enkeltinvestering noen gang, med en sum som er oppunder hundre millioner.
– Dette gjør vi fordi vi har tro på oss selv, på merkevaren vår og det vi holder på med. Det handler om å sko seg for fremtiden, sier administrerende direktør i Talgø MøreTre, Øystein Halle.
Byggevare- og trelastbransjen opplever fortsatt lavkonjunktur med få byggeprosjekter og stadige konkurser. I denne tøffe tiden går MøreRoyal mot strømmen og opplever vekst.
– Vi hadde god vekst i 2024 mot 2023, og tallene indikerer at vi fortsetter veksten i 2025 mot fjoråret. Vi har satset og holdt aktivitetsnivået høyt i en utfordrende tid for markedet og bransjen og får betalt for det. Det sier noe om etterspørselen etter royalprodukter i markedet og forsterker troen på MøreRoyal.
Ny teknologi for trelastbransjen
Og avtrekkeren er allerede trukket av. Oppstarten av prosjektet er mai 2025, og det er forventet at det nye anlegget vil stå ferdig og klart til bruk før sommerferien i 2026.
– Det blir et stort og ruvende anlegg i en ny konstruksjon ved siden av det gamle anlegget, forteller Halle.
Det nye anlegget vil få en samlet kapasitet på 7,5 megawatt. Anlegget utgjøres av et biofyranlegg som produserer 3 megawatt, en EL-kjel på 3 megawatt og en akkumulatortank på 1,5 megawatt.
– Med bruk av akkumulator tar vi i bruk teknologi som vi ikke kjenner til har vært i bruk i lignende produksjonsanlegg i treindustrien tidligere.
– Lokalt samarbeid ligger i vårt DNA
Halle finner stor glede av å ha en stor grad av lokalt samarbeid i prosjektet. Med unntak leverandøren av det elektromekaniske, som er av AKJ fra Karlstad i Sverige, blir det lokale produkt- og tjenesteleverandører som blir med på laget.
– Det finnes ikke lokale tilbydere av den elektromekaniske leveransen vi trenger til dette, men ellers får vi med oss Setra Drift, EM Ranes, Rørservice og Svorka Installasjon på laget. I tillegg vil nok prosjektet også gi ringvirkninger for både handel og losji. Det ligger i DNA-et vårt å samarbeide lokalt. På det meste vil over 30 personer være i sving, avslutter Halle.