Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Svinvikrunden: Stavgangtur med mange minner…

Sverre Kjølstad Torsdag 6. juni 2019

De 26 stavgangerne som hadde funnet veien til Svinvika i dag fikk en fin opplevelse i det flotte været. Når gradestokken viser 20-tallet, og solen varmer godt er det fint å være ute på tur. Svinvikrunden starter med nokså bratt motbakke de første minuttene, men vel oppe flater terrenget ut, og det er lett gange resten av veien. Denne veien var ferdig i 1898, og det er imponerende hvor fint murene holder seg ca. 120 år etter. Det var tydelig at veiarbeiderne på denne tiden kunne håndverket sitt godt. Det var nok ikke mye maskinelt hjelp å få, og arbeidet foregikk for hånd med hakke og spade. Ingebrigt G. Kvendset kjørte denne veien med lastebil fram til 1938, da veien ble omlagt nærmere sjøen.

Fint driv – snart framme på trimposten. Foto: Sverre Kjølstad

Framme ved Snøyå var det fritt valg om en ville gå hele Svinvikrunden, eller gå tilbake samme veien som vi kom. Etter litt diskusjon fram og tilbake valgte de fleste gå tilbake, men det var og noen som gikk hele rundturen.

Ungdommene som har overtatt Svinvikgården vil ikke satse på tradisjonell gårdsdrift, men har innredet fjøset til restaurant. De vil åpne i løpet av denne måneden. Så neste gang det blir stavgang i Svinvikrunden kan de nok by på smakfulle retter for den som ønsker det.

Kafferast i arboretet etter stavgangen. Foto: Sverre Kjølstad

 

Publisert: 6. juni 2019, 17:11