Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Sommarbloggaren er klar.

Sommarbloggaren er klar.

Elinor Bolme Onsdag 4. august 2010

Jeg heter Birgitte Kalseth, er 47 år og kommer fra Bjørås i Brusetmarka. Først litt mimring. Vokste opp sammen med storesøster Gjertrud, lillesøster Jorid og attpåklatten Bjørnar. På 60- tallet var det mye liv oppi ”markjen”- unga i alle hus, hjemmeværende husmødre og ikke minst møbelfabrikken kor ”karran” arbeid. Det var langt ned til sentrum på ”Sjynågara” med Halsbua og til Samvirkelaget på ”præri’n” hvor mamma og pappa handla kvar fredag. Det var stor sorg hvis vi ikke fikk være med dit da vi var små. Det var dårlig med skyss, så det ble mye trim i barne- og ungdomsåra– til 4H-møter, trening, leikarring, bokutlån osv. Da vi ble ungdommer utpå 70-tallet ble det frekvent visitasjon av kafeen på Sandstad, og med Jenny som omsorgsfull vert. Til fots eller på sykkel kom vi ofte kalde og våte inn i den varme kafeen. Cola med peanøtter oppi var ettertraktet drikke. Kafeen var også et godt utgangspunkt for å sjekke mulighetene for festskyss når vi begynte med den slags. Etter at kafeen ble nedlagt fikk vi låne Gammelfabrikken og takket være skikkelig dugnad blandt ungdommen og velvilje fra Finn hadde vi både bordtennishall, badmingtonhall, biljardrom og danserom noen år

.

Jeg flytta til Trondheim sammen med Karin Halle i januar 1982 hvor vi begge gikk på Dillner & Støens Handelsskole. Vi likte det frie liv og kakao med softis på ”Vækter’n”.  Etterpå begynte jeg på universitetet, som var veldig skummelt og spennende, for det var ikke akkurat tradisjon for slikt i vår slekt på den tida. Men jeg angrer ikke på det. Etter hvert traff jeg Harry Børge fra Mo i Rana (og Bindalen) og vi har fått to jenter, Ragni (12) og Jenny (15).

 

I dag bor vi på Persaunet i Trondheim, en fin plass å bo, og med gå/sykkelavstand til jobb og skole. Jeg er også så heldig å ha bror Bjørnar like i nærheten og søster Jorid på Byåsen (hun er også god kollega). Jeg arbeider på SINTEF, avdeling for helsetjenesteforskning som forsker- ikke klinisk forskning- men med problemstillinger omkring helsetjenestens organisering, tilgjengelighet, kvalitet, økonomi med mer. Samhandlingsreformen er det mest ”hotte” temaet for tiden. Det er stort sett en artig jobb med flott arbeidsmiljø, men det kan også bli ”kjøle” travelt når tidsfristene står i kø. Men slik er det vel for de fleste.  

     

Vi drar til Todalen med litt ujevne mellomrom, og langt oftere på sommerhalvåret enn om vinteren. Etter at mamma har flytta til Surnadal har vi søsknene tatt over Bjøråsen, og vi liker å være der hele skokken i lag. I sommer blir det full samling og husmaling i juli – så vi håper på godt vær. Glede me te å træff kjentfolk å. Vi Bjøråsingan har et nært forhold te bøgda vi kjem frå og det er artig å sjå kor stor giv det er for å få til ting i Todalen. Flott er det at vi har Todalshytta, Pub og ”rorbue exclusive” på Todalsøra og sportsbutikk/ villmarkssenter ++ på Kårvatn. Jeg er inne på Todalen.no nesten hver dag og må spesielt berømme alle de fine bildene som legges ut på ”dagens bilde”.       

Det er vel lite trolig at jeg flytter tilbake til Todalen i nærmeste framtid, men jeg skulle gjerne vært der enda mer. Vi prøvekjørte internett i fjor med tanke på å kunne jobbe fra Bjørås av og til, men topografien er ikke helt på vår side.

Når det gjeld dialækta, så e ho væl litt iblanda både litt trøndersk og ainna innimyllå, mæn breidialækta legg ikkje langt uinna- spesielt når e kjæm åt Todala.

Om det er noe jeg ikke klarer meg uten? Kaffe og godtfolk så vil me vel.

Jeg utfordrer Anikken Talgø til neste blogger på todalen.no.

God sommer til alle!

Først publisert: 4. august 2010, 07:00 - Sist oppdatert: 3. august 2010, 22:35