Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Sola har snudd – snart er det vår…

Jon Olav Ørsal Tysdag 23. desember 2014

Natt til mandag snudde sola – nærmere bestemt søndag 21. desember kl 23.03. Det er kanskje en overdrivelse å si at det snart er vår, men fra i dag går det ihvertfall i riktig retning. Her i Todalen vil det nok går noen uker før den på nytt kommer på sin første visitt, men det går ikke så lenge utover januar før vi ser at det blir lysere og lengre dager – og godt er det. Etter hvert vil solgangen øke 6 minutter hver dag, og i den farten øker daglengden med 1 time på 10 dager, så det vil da etter hvert monne bra.

På Wikipedia kan du lese mer om vintersolverv – der står det blant annet:

«Vintersolverv er tidspunktet én gang i året når jorda er i det punktet av sin bane rundt sola hvor den nordlige halvkule heller lengst bort fra sola. Dagen dette inntreffer er den med kortest daglengde. Når sola står i sør midt på dagen, har den sin årlig laveste døgnmaksimumshøyde over horisonten (gjelder nord for ekvator og sør for polarsirkelen).

Vendekretser-NO

Slik er jordas posisjon i forhold til sola ved vintersolverv. Illustrasjon fra Wikipedia

Noen tidsregninger sier at vintersolverv er den første dagen av vinteren. Den kinesiske kalenderen kaller vintersolverv dong zhi (vinterens ankomst), og dette er en viktig merkedag. Andre regner dagen som midten av vinteren.

I Skandinavia ble vintersolvervet feiret med luciadagen, men da den julianske kalenderen ble forlatt til fordel for den gregorianske, beholdt man luciafeiringen på 13. desember, og kom da i utakt med solvervet. Primstavsmerket var en sol. Denne dagen skulle man ikke arbeide med noe som ble dreid rundt, og heller ikke bake. Juleølet skulle også være ferdig innen 22. desember så det ikke kom «solverv» i det.»

 

Publisert: 23. desember 2014, 00:49