Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Skitbra Bettan til Surnadal

Steinar Hasselø Sundag 3. mars 2019

Elisabeth Andreassen satte ny seerrekord på Hver gang vi møtes, og nå legger hun ut på turneen «Jeg er skitbra». Turneen avsluttes i Surnadal kulturhus 16. mars. Hun er norsk musikks ubestridte førstekvinne, som mange ganger har hevet den musikalske takhøyden gjennom intet mindre enn fire tiår.

«Skitbra»

Tittelen til turneen «Jeg er skitbra» låner Andreassen fra sin egen biografi som kom ut i 2018, ført i pennen av journalist og forfatter Arnhild Skre.

Da Elisabeth Andreassen i 1980 introduserte seg selv til den legendariske musikkprodusenten Lasse Holm var det med følgende frase: «Hei, jeg heter Elisabeth Andreassen og jeg er skitbra». Introduksjonen gjorde inntrykk og allerede dagen etter fikk Andreassen platekontrakt. Resten er musikkhistorie.

Sitatet har et glimt i øyet, samtidig som det er beskrivende for Andreassens pågangsmot og holdning til troen på seg selv gjennom snart 40 år på scenen.

Seerrekord

Elisabeth Andreassen åpnet musikkåret 2019 som deltaker i «Hver gang vi møtes» på TV2, der hennes dag satte seerrekord med over 700.000 seere. I programmet har hun fått gå gjennom sin egen karriere og dykke ned i katalogen til kolleger.

Responsen fra både seere og anmeldere har vært enorm. VGs anmelder skrev om Andreassens tolkning av Sol Heilos «A Bar in Amsterdam»: «Dette er Elisabeth Andreassens show – i sjangeren der hun funker aller sterkest. Smekk på deg cowboyhatten og pell deg inn i studio, Bettan».

«Jeg er skitbra»-turneen, der «Bettan» har med seg fullt band, består kjente og kjære sanger og historier fra hele hennes karriere, i tillegg til sanger fra «Hver gang vi møtes».

Turneen startet i Hamar 28. februar og Hamar Arbeiderblad (og, ikke minst, publikum) var begreistret: «Elisabeth Andreassen tok med seg et variert knippe viser og sanger da hun besøkte kulturhuset i Hamar torsdag kveld. Det ble en jordnær konsertopplevelse som publikum satte pris på.»

Tilbake til Surnadal

Elisabeth Andreassen vokste opp utenfor Gøteborg i Sverige med foreldre fra Sykkylven på Sunnmøre. Hun var med på korslaget som Surnadal sparebank arrangerte for to år siden, og gleder seg til å komme til Surnadal igjen! «Bettan» har vunnet den svenske Melodifestivalen, norske Melodi Grand Prix fire ganger, og Eurovison Song Contest i 1985.

Publisert: 3. mars 2019, 10:00