Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Skisportens far i Canada

Skisportens far i Canada

Jon Olav Ørsal Torsdag 11. februar 2010

Da Olaus Jeldness (1856 – 1935) dro til Canada for å grave gull i Rossland i Rocky Mountains, brakte han med seg kunnskap om og kjærlighet til skisporten. Mannen fra Stangvik (Han var fra Trøa i Stangvik) ble en pioner både innen gruvedrift og skisport, og vant landets aller første mesterskap i alpint og hopp i 1898. Bragden gjorde ham til skisportens far i Canada.
I eit reklameblad for «Destination Canada» som var bilag til Dagbladet forleden dag fant vi artikkelen om om Olaus Jeldness. Last den ned og les den! Skisportens far i Canada
Se også hjemmesiden til Rossland Wintercarnival der Olaus Jeldness pryder forsiden. Dette er en vinterfestival som har vært arrangert i 113 år. Todalshelga/Todalsdagen blir berre småtteriet i sammenligning.
Jon Bruset har sett i bygdaboka om Olaus Jeldness, og han skriv: «Har sett i Heimar og ætter i Stangvik av Hans Hydbakk. Han omtalar både Trøa og Trøinn under Ytre Stangvik. Her er Olaus Jeldness plassert under Trøinn. Far til Olaus, Nils Hallvardson Gjeldnes, kom frå Oppistua på Hjellnes og fekk skjøte på bruket i 1853. Han og kona Asbjørg Olsdotter Stangvik, Nestua hadde sju barn som alle utvandra til Amerika!»

Publisert: 11. februar 2010, 19:10