Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Sjakkparty i Kaffekroken

Jon Olav Ørsal Sundag 19. januar 2014

Etter at kiosken var stengt søndag kveld vart Kaffekroken på butikken rigga om til sjakkparty. I kjølvatnet etter Sjakk-VM og Carlsens triumf har sjakk vorte på moten igjen, og no altså i Kaffekroken. Da Todalen.no var innom var det 3 party i full aktivitet, og 5. mann Trygve Halle var ivrig turneringsleiar og rådgjevar da han mangla makker.

Sjakkspill1_8280

Trygve Halle var utan makker, og vart dermed turneringsleiar og rådgjevar. Her står kampen mellom Brage H. Talgø og Ottar Halle. foto: Jon Olav Ørsal.

Sjakkspelarane let som så at det skulle bli meir eller mindre formaliserte sjakkveldar i Kaffekroken kvar måndagskveld utover vinteren, og dersom nokon hadde lyst til å være med så var dei velkomne.

AndersT_TerjeN_8277

Anders Talgø og Terje Nordvik i djup konsentrasjon. Foto: Jon Olav Ørsal

Forsamlinga var djupt konsentrert, og det var mesta umuleg å få nokon i tale for å høyre korleis det gikk med spelet, eller til å bli med på eit bilete. Det vart diskutert reglar, sjakktrekk og faguttrykk som remis og patt, utan at underteikna skjønte nokon ting.

Sjakkbrett_8283

Sjakk-VM sørga nok for at det låg nok sjakkbrett under mange juletre i år. Foto: Jon Olav Ørsal

Gikk derfor inn på Wikipedia for å sjekke dette, og der kunne ein lese:

«Remis er i sjakk betegnelsen for uavgjort spill (0,5 poeng til hver spiller). Et parti kan bli remis dersom:

  • det blir avtalt (begge spillerne kan avtale remis, hvis de tror at ingen kommer til å vinne)
  • det oppstår remisstilling (f.eks. patt) det oppstår en stilling som ikke kan frambringe matt ved noen lovlig trekkrekkefølge, selv ved dårligste motspill
  • det ikke er nok brikker til å matte
  •  det blir trekkgjentakelse
  • det blir spilt 50 trekk uten at en eneste brikke blir slått, og uten at en eneste bonde flyttes»

«Patt er en stilling i sjakk der spilleren som er i trekket ikke står i sjakk, men ikke kan gjøre noen lovlige trekk. Ved patt avsluttes partiet med remis (uavgjort) som resultat.»

 

 

Publisert: 19. januar 2014, 23:05