Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Saniteten: Innspurt på salg av maiblomst

Jon Olav Ørsal Fredag 16. mai 2014

Den tradisjonelle maiblomsten er framleis i handelen. Sigrun Ørsal frå Todalen sanitetsforening satt i kundestraumen på Matkroken for å selge maiblomst; både store til bil og små til å ha på jakkeslaget. Og salget gikk strykande, fortalte ho. Skal du ha maiblost til biltoget eller folketoget så må du raska på før stengetid kl 18:00.

MaiRose_Sigrun_1473

Sigrun har både store og små maiblomst til salgs. Foto: Jon Olav Ørsal

Historikk frå Wikipedia:

«Maiblomsten er en liten, blomsterformet nål til å sette på jakkeslaget eller lignende. Maiblomsten oppsto i Sverige etter en idé av Beda Hallberg, og har vært solgt i Sverige siden 1907. Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.) begynte salg av Maiblomsten i Norge i 1909, senere ble den solgt i samarbeid mellom N.K.S. og Nasjonalforeningen for folkehelsen.

Maiblomsten har tilført N.K.S. og Nasjonalforeningen relativt store inntekter. I perioden 1909-2009 er det rene kronebeløpet (ikke inflasjonsjustert) angivelig på om lag 150 millioner kroner. Inntektene har vært brukt til humanitære formål i de to organisasjonene.

Herman Wildenvey har skrevet et hyllingsdikt til Beda Hallberg og Maiblomsten: Et frø som falt i hjertenes jord/ er blitt til blomster som villig gror/ og vokser i millioner/ av blanke blomsterkroner/ Maiblomsten! Og se i dens spor/ blomstrer frelsen/ for folkehelsen»

 

Publisert: 16. mai 2014, 17:16