Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Reisebrev fra Svalbard

Reisebrev fra Svalbard

Jon Olav Ørsal Måndag 28. mars 2011

Lars Stensby arbeider som overingeniør innen Drift og Vedlikehold for MainTech AS i Trondheim. Arbeidet bringer han rundt om kring for å hjelpe kunder i nord og sør. Denne gangen har han vært på Svalbard og har sendt oss noen ord om hvordan han opplevde Spitsbergen.  

«Oppdraget denne gang var å gjennomføre kurs i vedlikeholdsteori for vedlikeholdsfolkene hos Store Norske Spitsbergen Grubekompani. Dette gav meg muligheten til å oppleve Svalbard på to turer nå i mars. Store Norske driver kullgruver i Longyearbyen og først og fremst Svea. Dette er i norsk sammenheng en uvanlig virksomhet som i tillegg drives langt fra resten av Norge, noe som stiller ekstra krav til utstyrets pålitelighet. Vi var under begge oppholdene innlosjert hos Store Norske i Longyearbyen. Longyearbyen var et fascinerende samfunn. Alle de voksne var i arbeid, alle hadde inntekt og ingen var pensjonister eller ufør. Det var nesten ikke kriminalitet der, og vi kunne etterlate verdier nesten hvor som helst, uten å frykte tyveri.

Det virket som om alle hadde snøscooter, og at scooterkjøring var en viktig fritidssyssel. Vi ble fortalt at vi godt kunne kommentere en manns bil og kone, men burde være litt forsiktig med å si noe om scooteren…. For å oppleve naturen leide vi oss scooter og guide og dro til Tempelfjorden. Der var det lunsj på ”Noorderlicht”, en hollandsk seilbåt innefrosset i isen. Den lå der med forsett og tilbød opphold og opplevelser, langt fra resten av verden. Vi opplevde alle typer vær på denne turen, fra strålende sol og vindstille, til kuling og 4 meters sikt. Det var spesielt å kjøre på GPS uten å se en verdens ting.»

Dersom noen vil vite mer om Store Norske og MainTech er adressene:
http://www.snsk.no

http://www.maintech.no/maintech/LayoutPage.aspx

Nedenfor er det noen bilder fra turen i Svalbards rare lys. Alle foto: Lars Stensby

Først publisert: 28. mars 2011, 06:00 - Sist oppdatert: 27. mars 2011, 22:22