Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Lars Stensby: «Reisebrev fra Svea»

Lars Stensby: «Reisebrev fra Svea»

Jon Olav Ørsal Sundag 17. mars 2013

Lars Stensby er flink til å sende oss reisebrev når han er ute i «den store verden». Nå har jobben i Trondheimsfirmaet MainTech ført ham til Svalbard, eller nærmere bestemt til gruvesamfunnet Svea. Han har sendt oss en e-post, med både bilder og omtale om Svea og det som foregår der. Han skriv:  «Jobben i MainTech har på nytt ført meg til Svalbard. Vi har nå ansvaret for å gjennomføre lederutviklingskurs for ca 45 ledere i Store Norske Spitsbergen Grubekompani. Programmet gjennomføres i 5 moduler og går over et år.

Modul 4 ble gjennomført i Svea. Svea er en gruveby, ca 15 minutters flytid fra Longyearbyen. Store Norske eier og driver byen, som har alt som trengs for å drive en kullgruve. Her er forlegninger, messe, postkontor, flyplass, kraftverk, verksteder, lager, havn og naturligvis gruveanlegget. Det er ca 200 personer i Svea til enhver tid. Det er flest Store Norske-ansatte, men også underleverandører som besørger forlegning og forpleining, transport og diverse tekniske tjenester, for å nevne noe.

Det brytes, renses og skipes ut rundt 1,4 millioner tonn kull årlig (2011 tall). Svea er en ren anleggsby, uten fastboende. Det er ikke familieboliger her og de ansatte flys til og fra av et flyselskap som Store Norske har leid inn. Noen velger å kjøre til og fra på scooter, i sesongen. Da kan turen ta innpå et par timer, avhengig av vær og føre. Det er ikke veiforbindelse til Svea.

Skiftordningene her varierer fra 5/2, 7/7 og 14/14. Mange som arbeider 14/14 pendler til fastlands Norge, og har ingen videre tilknytning til Svalbard, annet enn gjennom arbeidet. Til å ha så liten befolkning, har Svea mange biler. Grunnen er isbjørn. Svea ligger slik til at det streifer bjørn her til tider. Isbjørnfaren er reell, og det oppfordres til å benytte bil, selv på korte forflytninger. Når vi var der nå, var temperaturen -31 grader, og det blåste friskt. Jeg tror dette er det kaldeste jeg har opplevd, siden jeg tjenestegjorde i Indre Troms. Standarden på husene er imidlertid god, og de er bygget slik at de er både varme og tette. I tillegg fyres det godt. Arbeidstøy og verneutstyr er også av topp klasse, og jeg har ikke hørt en eneste person her som syter over vær og temperatur.»

I bildegalleriet får vi noen bildeglimt fra Svea på Svalbard.   Alle foto: Lars Stensby

Publisert: 17. mars 2013, 18:06