Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Reisebrev fra Angola

Jon Olav Ørsal Sundag 10. mars 2019

 Vi er heldige som har Lars Stensby som bidragsytar med reisebrev til oss når han er ute i den store verden. Og Lars han er faktisk ute i den store verden både tidt og ofte, både i samband med jobben i Trondheimsfirmaet MainTech og når han hver sommer tar seg en langtur med BMW’n.  Akkurat nå er han på jobb i Afrika, nærmere bestemt Luanda i Angola – bla om og les videre!

Jobben i MainTech åpner for reising både hit og dit. Nå har jeg tilbragt snart tre uker i Luanda. Luanda er hovedstaden i Angola, på vestkysten av Afrika. Jobben er for det statlige oljeselskapet som skal ha hjelp til å lage vedlikeholdsprogram for 14 oljeplattformer ute i havet her.  

Siste gjenværende fort etter Portugiserne – foto: Lars Stensby

Angola er en tidligere Portugisisk koloni, og har vært herjet av frigjøringskrig og borgerkrig og jeg vet ikke hva. Luanda har 2,5 millioner innbyggere, tror de. Tellingene er unøyaktige. Rikdommen er skjevt fordelt her og presidenten, kirkelederne, forsvars- og polititoppene har mer enn resten, ser det ut for. Det er synd, for Angola har mange naturgitte forutsetninger for velstand for alle.

Nytt og gammelt – foto: Lars Stensby

Det er olje under havet, jorden er fruktbar og frukta de dyrker er i verdensklasse. Det beste man kan si er at det er lite direkte nød å se. Det er mat nok, selv om boforholdene er elendige mange steder. Mye av det vi tar for gitt hjemme, virker ikke her. Vi har blant annet ikke anledning til å bevege oss til fots, selskapets sjåfør skal kjøre oss uansett hvor vi skal. Det er ransfaren som er årsaken. Uansett så går oppholdet mot slutten, og jeg ser frem til å komme hjem, selv om den lange flyturen ikke er noe stas.

 

Publisert: 10. mars 2019, 05:00