Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Randonee-EM – lokale helter måler seg internasjonalt.

Jon Olav Ørsal Måndag 8. januar 2024

Øvelsen i randonee some heiter individuelt er en krever både kondisjon, fart og nøyaktighet.  Denne uken er det Randonee-EM i Flaine/Chamonix og i dag er det individuell som går av stabelen som første øvelse.  EM som blir arrangert i Flaine/Chamonix går fram til og med lørdag 13. januar.

Aron Rodal Haugen og Isak Drøpping startet i klasse U18, med tilsammen 26 deltakere på startstreken. Begge to gikk gode løp, og viste at de var EM-uttakingen verdig.  Aron kom inn på en 6-plass, mens Isak vart nr 14 i klassen.  Henholdsvis 2,10 og 6,26 minutt etter italieneren Luca Curioni som var suveren i dag.  Ivar Holen og  Mads K. Gjethammer som var de to øvrige med norske flagg på armen, kom på 16. og 24.-plass i klassen. 

Ida Waldal gikk ikke uventet heilt til topps i klasse U20. Hun kom i mål på den sterke tiden 1.0018,99.  I samme klasse kom Elise HJ. Andersen på en 7.-plass på tiden 1.07.17,66.  I dameklassen U18, kom Ingfrid Klokset i mål på tiden 1.13.37,94 – det holdt til en 8.-plass for Klokset.

Remi Bonnet var uslåeleg i dagens konkurranse i U23 Herrer. Foto arrangøren

Sist ut i dag var seniorklassen, med Vegard Øie, Trym Dalset Lødøen, Erik Kårvatn, Morten Antonsen, Bjørn Haugo Herfindal og hans Inge Klette.  Her var spenningen stor, og mulighetene mange. Det var imidlertid ingen som hamlet opp med sveitseren Remi Bonnet som kom i mål på 1:04:31,09. Beste norske deltaker vart Vegard Øie på 15.-plass (6:46,96 etter), Trym Lødøen Dalset på 18-plass (7:40,005 etter), Bjørn haugo Herfindal nr 36 (14:05,43 etter) Erik Kårvatn på 39-plass (16:30,89 etter), Morten Antonsen på 43.-plass (20:06,48 etter).  Hans Inge Klette brøt løpet.

Individuell er den klassiske øvelsen hvor utøverne skal forflytte seg både opp og ned i bakken i teknisk krevende terreng.  Øvelsen blir gjennomført som fellesstart, men de ulike klassene skal forsere ulikt antall høydemetre. Løperne skal klatre oppover med ski m/fell på beina. Løypen som skal følges er markert med grønne flagg.

Underveis på stigningen til toppen, hvor terrenget ofte er mer teknisk/eksponert, tar utøverne skiene av beina og forankrer disse til sekken. Dette kalles for «booting» eller «ski på sekk» og er markert med gule flagg. Når flaggmarkeringene skifter fra grønn eller gul til rød, betyr det at man skal nedover igjen. Når man kommer til dette punktet, gjerne tilrettelagt som et større område/sone, tar utøverne av fellene fra skiene og spenner skoene før nedkjøringen begynner.

Oppstigninger, «ski på sekk» og nedkjøring gjentas flere ganger, frem til man har akkumulert et antall høydemeter som er innenfor rammene til det internasjonale randoneeforbundet. Antall påkrevde akkumulerte høydemeter er forskjellig fra klasse til klasse.

Først publisert: 8. januar 2024, 17:21 - Sist oppdatert: 9. januar 2024, 08:30