I løpet av en «mannsalder» har folket i Surnadal og bygdene rundt blitt svært godt kjent med multikunstneren Svanhild Husby, både gjennom hennes tekster og musikk – og ikke minst fra scenen. Utallige sangtekster og melodier har hun laget, gjerne i sene nattetimer når tankene på så mangt og mye gjerne kommer snikende. Og rekka med forestillinger som hun sjøl har satt opp- eller vært en del av – er lang.
For det enorme kulturarbeidet Svanhild har stått for har hun blant annet mottatt Kleivaprisen, som ble opprettet av Hans Hyldbakk for å påskjønne ulønnet kulturarbeid.
Men bak fasaden skjuler det seg mye som publikum ikke helt har fått ta skikkelig del i tidligere. Ikke før nå. For nå har hun gjort det igjen; brukt kreativiteten og skaperevnen sin.
Et liv som har vært ganske annerledes og langt tøffere enn den gjennomsnittlige nordmann kanskje er i stand til å forestille seg, er bakgrunnen når Svanhild nå kommer med en rykende fersk cd, innspilt i sammenheng med forestillingen med samme navn: «Lykkeland».
Her bruker Husby i all hovedsak egne tekster og melodier, men, hun har også noen tekster fra lokale diktere som Hans Hyldbakk, Jørgen Gravvold og Gøran Rønning, samt gode venner og familie som er med og formidler dette både på cd og på scene.
Med en alkoholisert far, en mor som ble sjuk og døde tidlig – og ikke minst med tapet av to små barn, har livet hatt mer enn nok motbakker og tunge stunder. Når Svanhild nå gir ut cd og setter opp en veldig annerledes forestilling, blottlegger hun livet sitt for å gi folk et åpent og ærlig innsyn i hennes innerste tanker og hvordan livet har fortonet seg for henne. Dette er hennes liv, hvordan hun har opplevd det. Livet som har vekslet mellom de høyeste topper med lys, liv, latter og herlig galskap, – til de dypeste og mørkeste daler, der vemod, sårhet og tårer har rådet. Tekstskriving, melodiskaping, revyproduksjon og musikk har vært medisinen mot alt det vonde. Når livet har vært som aller tøffest har gjerne Svanhild vært mest produktiv på kulturfronten. Medisin for å døyve smerten og sårheten.
Men publikum får ikke bare dysterhet, vemod, sorg og savn i denne forestillinga, de får også servert eminent humor og herlig galskap,en god blanding av alt. En forestilling med snert og budskap, der det er viktig for henne både å belyse og sette ord på de vanskelige tingene i livet, men også det å ha det artig i lag med alle de andre.
Mange er med og setter sin personlige touch på både musikken og forestillingen. Totalt har Husby nesten 30 personer med seg. På plata medvirker blant andre musikalske storheter som Amund Maarud, Erlend Jentoft og Anders Larsen, i tillegg til grunnbandet med studiomusikerne Ola Langli, Frank Spoon Botten, Rolf Paulsen, Torbjørn Kvande og Olav Nergård Tørset, Linda Botten, og andre venner og bekjente.
Dette er kort og godt en ide og et konsept der publikum får flere gjensyn med mye av det Svanhild har laget og vært med på tidligere, samtidig som nye tekster melodier og nye sprell er med.
Når hun nå gjør alt dette, er det med god hjelp av familie og venner. Svanhild på godt og vondt. Åpen og ærlig. Med humor og alvor.
Det er Dreamfarm Studios i Surnadal som har produsert albumet, som er deres aller første utgivelse. «Lykkeland» er dermed et 100 prosent rent surnadalsprodukt.
Forestillingen har premiere i Surnadal kulturhus 13. oktober, og billettene legges ut for salg idag 9. september, samme dag som albumet slippes.
Svanhild og gjengen håper at produktet blir tatt godt imot, når det nå er klart for en fantastisk reise til «Lykkeland».