Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Plantet ut spirer til nye todalinger

Jon Olav Ørsal Fredag 24. februar 2023

Fra Monika Klungervik på Statkraft har vi fått bilder og info om utplanting av befruktet rogn i Toåa. Det er overskuddsmateriale frå siste års stamfiske i som blir nytta på denne måten – og tilsammen 20.000 befruktede rognkorner satt ut i denne omgangen. Det er viktig at dette materialet får ligge i fred om du oppdager vibertboksene i elvekanten. 

Monika skriv: «Onsdag 22/2-23 ble det plantet ca 20 000 rognkorn i Toåa.  Disse ble alle fargemerket slik at vi har muligheten til å se om det er fisk fra rognutleggingen som kommer tilbake til elven.  Dette gjøres ved at en analyserer otolittene/øresteinene til fisken.  Rogna er ett overskuddsmateriale fra høstens stamfiske i Toåa.

Rognplantingen foregikk på to strekk, det ene oppstrøms Raudåahølen og det andre nedstrøms Øyabrua.  Rogna ligger i såkalte vibertbokser og er merket med gule bånd.  Det er viktig at dette får ligge i fred i elven til vi fra Rossåa kommer og henter dem.  De tas opp etter at fisken har gått ut av boksene.  Vi har også hengt opp noen gule bånd på noen trær for å lettere finne hvor vi startet og sluttet rognutleggingen i elven.  Vær vennlig å la disse henge.  De som var med på rognplantingen i år var Kenneth, Martin, Frøydis og Monika.»

Bildegallerei frå utlegging av befruktet rogn – alle foto Statkraft/Monika Klungervik

Først publisert: 24. februar 2023, 07:00 - Sist oppdatert: 23. februar 2023, 20:17