Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Pinseaften på Nordvik

Pinseaften på Nordvik

Sverre Kjølstad Onsdag 8. juni 2011

Fra gammelt av var det ikke tradisjon med bålbrenning pinseaften på Nordvik. Imidlertid var det tradisjon med bålbrenning i Lykkjebygda, og da undertegnede med familie flyttet til ”Gammelbua” på Nordvik i 1971 holdt vi på tradisjonen fra nabobygda med grilling og bålbrenning. Omsider kom også andre etter, og det brant bål på flere plasser rundt om i bygda. Noe organisert feiring ble det ikke før Nordvik grendalag ble stiftet på midten av 1980-årene. I starten var det grendalaget som sørget for grillvarmen, og hver enkelt hadde med seg grillmat og drikke og tilberedte selv. De siste årene har styret i grendalaget hatt ansvaret for grillingen med salg av grillmat. Siden det stort sett er damene som har ansvaret for matlagingen i de fleste hjem, er dette tiltaket populært for denne gruppen.

Ola Røe har brukt mange arbeidstimer for å opparbeide en fin uteplas ved sjøen, og for noen år siden kom det også et grillhus på plass. Grendalaget er så heldige at de kan benytte denne plassen vederlagtsfritt, og pinseaften var unge og gamle samlet til sosialt samvær. Yngste deltaker var ca ½ år, og eldste i slutten av 70-årene. Så en kan trygt si at bålbrenning og grilling er populært uansett alder.

Dessverre var ikke værgudene i godlage denne kvelden, og vi hadde ikke før kommet i gang med grillinga før regnet ”hølja” ned. Ola hadde regnet med at dette kunne skje, og hadde satt opp rammen til halvparten av partyteltet og trukket pressenning over. Dermed sto grillgjengen på tørt land. Men både naust og grillhus ble tatt i bruk, og alle kunne nyte grillmaten innomhus. Da den verste ”elingen” var over ble det oppholdsvær resten av kvelden, og temperaturen var heller ikke verre enn at det gjekk fint og kose seg i naust og grillhus.

Her kommer et utvalg bilder fra pinsefeiringa på Nordvik.   Alle foto: Sverre Kjølstad

Først publisert: 8. juni 2011, 20:00 - Sist oppdatert: 13. juni 2011, 22:53