Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Oscar-vinnar og norsk dokumentar på Surnadal kino

Bjørn Gunnar Ansnes Torsdag 29. april 2021

Frå og med fredag 30.april viser Surnadal kino den danske oscarvinnaren «Et glass til» og dokumentarfilmen «Generasjon Utøya» der vi møter fire av dei som var på Utøya da tragedien hende for snart 10 år sidan – og som ikkje har gjeve opp sitt politiske engasjement. 

«Generasjon Utøya»

Ina Rangønes Libak på tur over til Utøya.

OM FILMEN: Fire unge kvinner som alle overlevde Utøya, har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement.

Fire unge kvinner som alle overlevde Utøya, har valgt å fortsette sitt sterke politiske engasjement. De nekter å la seg skyte til taushet og representerer en generasjon politikere som tør å drømme om og kjempe for en bedre framtid. De unge politikerne opplevde å bli dødelig såret, eller de så sine venner og kjæreste bli drept. Felles for dem alle er at de er tvunget til å bearbeide det som skjedde, og har valgt å jobbe aktivt videre for det de tror på. De kjemper videre ikke bare på vegne av seg selv, men på vegne av en hel ungdomsgenerasjon, samtidig som de gir håp til et helt land og folk.

Billettar til filmen kan du kjøpe her: «Generasjon Utøya»

«Et glass til»

«Et glass til»

OM FILMEN: Fire lærere og venner beslutter seg for å teste Finn Skårderuds påståtte teori om at mennesket er født med en halv promille for lite i blodet.

Teorien er at alkohol åpner sinnet for omverdenen og får kreativiteten til å blomstre. Resultatet er oppsiktsvekkende. Både undervisningen og selvtilliten bedrer seg, og vennene begynner for alvor å kjenne seg levende igjen. I takt med at glassene fylles, opplever noen fremgang, mens andre sporer av. Det blir tydelig at alkohol har sine positive sider, men også at den slags dristige forsøk kan ha alvorlige konsekvenser.

ET GLASS TIL er en ny film av Thomas Vinterberg, med et stjernelag av danske skuespillere ledet an av Mads Mikkelsen, i hans første danske film siden JAKTEN av samme regissør. 

Billettar kan du kjøpe her: «Et glass til»


Båe filmane fekk stor og velfortent spalteplass i media sist helg; og sjølv den danske oscarvinnaren har eit norsk utgangspunkt: Nemleg psykiater Finn Skårderuds noko omtrentlege formulering om at vi alle er fødd med ein manko på ein halv promille i blodet.


For meir informasjon om kva som går føre seg på kulturhuset, kan du besøke heimesida deira: «Surnadal kulturhus – Program» 

Publisert: 29. april 2021, 09:35