Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Strengenløyper – eit fint turalternativ

Bjørn Gunnar Ansnes Måndag 14. mars 2022
På I.L. Søya sine facebooksider, har ein av idrettslaget sine dyktige og ivrige tråkkemaskinsjåførane, laga ei kort orientering om løypenettet til det som formelt heiter «Strengenløyper», men som oftast blir kalla, og er best kjent som «Strengentraseen». Strengenløyper har eit løypenett på rundt 50 kilometer (tur/retur) med oppkøyrde løyper på vinterstid. Alt arbeidet i Strengenløyper blir gjennomført med dugnadsinnsats organisert av I.L. Søya.  
 
Orientering om Strengenløyper:  
 
Her er orienteringa den dyktige og ivrige tråkkemaskinsjåføren har skrive om Strengenløyper: 
 
– Strengenløyper byr på mange løypevalg med ulike løypeprofiler. Den som liker å gå bratt opp, starter ved Røbrua og følger skogsvei oppover (feller/godt feste anbefales). Før man kommer opp til Klåberget går det ei slakkere løype inn i Stenbergsbottni’n på 2,2 km. Denne løypen byr på mange fine rasteplasser.
 
– Oppå Klåberget er det benk for å kvile seg og post for Stikk ut Ski. Fra Klåberget kan en følge løypa opp på Strengen 890 meter over havet, løypa er ikke så bratt og er overkommelig for de fleste.
Den som ønsker en slakkere tur starter fra Vang Skiarena og følger løypa til høyre om Øygardshalsen. Der finner du også post for Stikk ut Ski, og benk for å kvile seg på. Når en går videre til Haukarberget er det også en benk for å ta en pause.
 
– Oppå Stangvikfjellet går det ei flatere sløyfe til venstre, den passerer Langvatnet og Lomtjønnin, og møter løypen som er oppkjørt fra Sæterlia. Løypen fra Sæterlia er merket med jernstenger, og om man tar til høyre når man kommer inn på denne løypen kommer man opp til Strengen, og til venstre ned til Sæterlia. Runden er på 5,7 km. Følger du løypa til høyre oppå Stangvikfjellet kommer en først til Fagerlivarden og videre til Klåberget eller Strengen, en kan også renne ned til Røbrua eller Vang.
 

Å lage fine løyper krev mange dugnadstimar. Foto: I.L. Søya

 
– Den som følger løypa til venstre utover gammelvegen ca. 100 meter fra starten fra Vang kommer til Bøkeskogen i Stangvik. En kan også starte skituren fra Bøkeskogen i Stangvik og følge løype opp til Øygardshalsen. Videre løyper som beskrevet ovenfor.
 
– De som synes noen av bakkene opp eller ned er for bratte, er det bare å ta av seg skiene å gå på føttene. Til alle dere som velger å gå etter løypene, oppfordrer vi til at dere går ved skisporet der stavene blir satt. Til hundeiere, vær så snill å ha hundebærsen ut av løypa, men ikke bruk plastposer, naturen ordner opp.
 
IL Søya køyrer opp mange kilometer med løyper og brøyter opp parkeringsplassar. Dei oppfordrer dirfor alle til å gje eit bidrag på til dette arbeidet via VIPPS 91114.
 
Du kan følg «I.L. Søya på Facebook»
 
IL Søya ønsker alle ein fin tur!

God utsikt frå Strengenløyper. Foto: I.L. Søya

 


Medlem i Todalen.no –


 

Publisert: 14. mars 2022, 07:21