Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Onsdag kveld: På revykvelden serverer vi Kleftiko

Jon Olav Ørsal Måndag 26. mars 2018

Når Todalen I.L. arrangerer revy så er det blitt tradisjon å servere en matrett – meir eller mindre eksotisk alt etter som.  Denne gangen blir det lam og dette er selvsagt laget litt eksklusivt og dermed har du nok tippa rett – at det ikke er fårikål som kjem på bordet.  Nei da, det er rett og slett Kleftiko på menyen. «Bla om», så kan du lese mer om Kleftiko….

Kleftiko er en matrett som stammer fra Hellas, og bærer mye preg av det greske kjøkkenet. Matretten oppstod under den greske frigjøringskrigen mellom Hellas og Tyrkia, på slutten av 1800-tallet. Kleftiko betyr stjålet lam. Ordet kleftis betyr tyv, som for eksempel brukes i ordet kleptoman.

Kleftiko kan lages på mange forskjellige måter, og har kanskje blitt en slags restematmiddag, som foreksempel pizza også er. – Vi har kjøpt inn bog og yttrefiler fra Slaktehuset på Oppdal, så kjøttet kommer høyst sannsynlig fra lam som har beitet et eller annet sted i Trollheimen.

Så litt om hvordan retten lages. Vi skal legge lammekjøttet i langpanner, sammen med paprika, rødløk, poteter og tomat. Kjøttet skal marineres i olivenolje, sitron og hvitvin. Maten skal så settes på en grill, med folie over. Dette gjør kjøttet blir dampkokt i kraften som blir dannet i pannen. Kleftiko er en rett med en veldig annerledes smak en mange andre retter. Så skal vi lage tzatziki, kålrotstappe og brød som serveres som tilbehør til kleftikoen.  Høres det ikke godt ut?

Publisert: 26. mars 2018, 19:35