Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du?
Jeg er Birger Todalshaug, 1955-modell, født (faktisk!) og oppvokst på Reitan (Rætain, på Rætå). Bodde der til jeg var ferdig med ungdomsskolen sammen med foreldre og to søstre. Som todalspatriot har jeg en klar formening om at å vokse opp i Todalen er en positiv ballast å ha i sekken.
Jeg bor på Ranheim i Trondheim, og jobber til daglig i Grilstad AS som er en næringsmiddelbedrift i kjøttbransjen. Jeg har vært i firmaet og jobbet med spekevarer i 25 år, for det meste innen salg. De siste årene har jeg vært tilknyttet markedsavdeling, primært med ansvar for det vi på godt norsk kaller Trade Marketing. Det vil blant annet si utvikling og innkjøp av emballasje, diverse salgsmateriell for bruk i butikk etc.
Grunnen til at jeg for ca. 35 år siden flyttet til Trondheim, er vel at jeg synes det er en trivelig og passe stor by, og at den ligger i nærheten av Todalen.
Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg!.
Står opp litt over sju og tar et par kopper kaffe og leser dagens Adresseavis. Bruker knapt 5 minutter på å gå til jobb, men kjører som regel likevel fordi jeg ofte har bruk for bil i løpet arbeidsdagen. Er som regel på jobb fra 8 til ca.16, oppgavene er varierende og jeg trives på jobb. Om ettermiddagen har jeg ingen faste rutiner, prøver å holde meg litt i bevegelse (trim), og spiller litt golf. Og så følger jeg selvsagt med RBK, selv om jeg ikke er fast tribuneinventar under kampene på Lerkendal lenger.
Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?
Jeg er mye i Todalen i perioden fra påske og til utover høsten. Bruker det meste av feriedagene der, og også mange øvrige helger. Jeg blir nok i Todalen flere helger i løpet av september/oktober, og er helst å treffe på fjellet. Høstens rypejakt i Todalen er alltid et høydepunkt, uansett om det er lite eller mye rype å se.
Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?
Todalen har vel først og fremst mye vakker natur å by på, så jeg som gjerne holder til på sørfjellet ville vel starte med en tur på Tårnet. Derfra har vi god utsikt utover bygda. Videre ville jeg tatt turen til Snekkardalshalsen, hvor utsikten til fjellene rundt Todalen er kjempefin. Hvis besøket var av det spreke slaget, skulle vi også lagt turen til Bjøråsskaret. Etterpå ville jeg tatt en runde i bygda, med Todalshytta (gjerne bailldag) og Kårvatn med spasertur til Nauståfossen. Jeg skulle også besøkt småbruksmuseet som min onkel har laget på låven på Lauvås. En avslutning med besøk på Pakkhuset Pub en fin sommerkveld ville vært perfekt.
Kommer du til å flytte til Todalen igjen?
Det er ikke noe jeg har planer om, men jeg vil ganske sikkert være mye der i årene som kommer også.
Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?
Tror ikke det, hvis man ser bort fra primære behov som bolig, mat og klær. Men førerkort og bil er kjekt å ha, spesielt for en som liker å dra på helgetur til Todalen.
Hvordan holder dialekten din seg som utflytta Todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse?
Til daglig har jeg aldri fokusert på å snakke todalsdialekt, det medfører så mye spørsmål og heft. På jobb snakker jeg vel bortimot slik som de jeg jobber sammen med, men når jeg er i Todalen snakker jeg todaling (av og til kan det nok komme noen verbale glipptak).
Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? Noen store savn?
I norsk målestokk er Trondheim en storby og Todalen en liten bygd, og det er selvsagt stor forskjell på mange felt. Men jeg opplever ikke at det er så stor forskjell på folk, lynnet er det samme. Jeg behøver ikke å savne Todalen, for jeg er så heldig at jeg kan dra dit akkurat når det passer meg.
Hvor ofte er du innom Todalen.no?
Kvar einaste dag.
Og til slutt… Hvem utfordrer du som neste ”Utflytta Todaling»?
Jeg sender pinnen videre til Britt Iren Øyen i Kristiansund.