Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

«Nye Utøya» – Talgø er med på utbyggingen…

Jon Olav Ørsal Fredag 20. mars 2015

Etter den ufattelige tragedien på Utøya den 22. juli 2011, har det vært mange og lange debatter om hva som skulle skje med anlegget og hvordan «nye» Utøya skulle bli. Etterhvert har dette gått over i en planfase og i disse dager reises den nye «torglansbyen», som er finasniert med midler fra 22. juli-fondet. Talgø er gjennom MøreTre med på prosjektet  gjennom levering av MøreRoyal tretak. Prosjektansvarlig ved MøreTre, Bjørnar Brøske, sier til Todalen.no at det er med stor ydmykhet og respekt han mottok denne ordren – som  blir til et av de mest spesielle byggeprosjekter i Norge i vår tid.

2015-03-04 18_2

Det blir over 1500 m2 nybygg på utøya – her er tretaket alt på plass. Foto: Utøya

– Det er klart at dette er noe mer enn bare en vanlig leveranse med trelast for oss. Et signaturprosjekt som betyr så mye for så mange og som vil være knyttet sterke følelser til for hele det norske folk er det spesielt å få bidra til.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på leveransene fra oss. Dette var en av de første store ordrene vi leverte i vår nye farge grå MøreRoyal®, og byggherren uttykker at de er veldig fornøyd med hvordan materialene og fargen på tretaket glir inn i naturen og omgivelsene på øya akkurat slik man hadde håpet. Til nå har vi levert ca. 10.000 løpemeter tretak, og kun små leveranser gjenstår før vi er i mål sier Brøske.

blakstad haffnermodelart 13

Nye Utøya Illustrasjon: Blakstad Haffner Arkitekter

På Utøya skal 1503 kvadratmeter med nybygg reises, noe skal rives og resten av byggene skal renoveres. Torget som bygges skal tilrettelegge for fortsatt aktivitet og demokratisk debatt, og planen er at alt skal stå ferdig denne sensommeren. Dermed kan AUF arrangere sommerleir på Utøya 7. til 9. august, den første siden terrorangrepet i 2011.

Det er Blakstad Haffner Arkitekter som har tegnet prosjektet, og den nye bygningsmassen skal ifølge arkitektene bli en liten landsby med små møteplasser, gater, bytorg og et klokketårn sentralt på øya. Torget skal omkranses av nye bygg med kjøkken, spisesal og møterom. Visjonen er at Utøya skal være et sted for å minnes, lære og engasjere. Totalt vil prosjektet på Utøya koste mellom 45 og 50 millioner kroner.

Takelementer

Takelement fra MøreTre heises på plass. Foto: Utøya

 

 

Publisert: 20. mars 2015, 01:02