Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Ny straumstøtteordning frå 1. januar i år

Bjørn Gunnar Ansnes Måndag 15. januar 2024

Frå 1. januar i år er det gjort nokre justeringar i straumstøtteordninga, som staten gjev til hushaldningar, når straumprisen, inkludert mva. er høgare enn 91,25 øre per kilowatt. Straumstøtta vil no basere seg på prisen frå time til time, og ikkje gjennomsnittsprisen for ein heil månad, som tidlegare. Straumstøtta vil framleis vere på 90 prosent av prisen, men altså for frå 1. januar for kver time som har høgare pris enn 91,25 øre per kilowatt. Straumstøtteordninga gjeld for heile 2024. I ei pressemelding frå Svorka no i dag, informerer dei om korleis den nye straumstøtteordninga fungerer. Pressemeldinga kan du lese nedanfor. 


Vi er nå inne i en periode hvor strømprisen opptar oss stort. De siste par ukene har vi hatt et svært kaldt vær i Norden. På grunn av dette har nok de aller fleste varmekilder i folks hjem jobbet på spreng for å få opp temperaturen til et mer akseptabelt nivå. Med sprengkulde har også prisene på strøm vært tidvis høye. Strøm og strømpriser opptar oss alle og selv om strømstøtten kommer automatisk og blir trukket fra nettleien kan det være greit å sette seg inn i den nye strømstøtteordningen, forteller daglig leder i S-nett, Kjetil Halle.

Den nye strømstøtteordningen

Strømstøtteordningen har som formål å hjelpe husholdninger i å håndtere de høye strømprisene. Naturlig nok vil de fleste av oss være svært opptatt av om strømstøtten kan lette lommeboka noe.

Staten vil med den nye timesbaserte ordningen dekke 90 prosent for de timene hvor strømprisen er over 91,25 øre/kWh (inkl.mva) og vil vare ut 2024.

Den gamle strømstøtteordningen tok utgangspunkt i gjennomsnittsprisen i ditt prisområde i løpet av en måned. Den nye ordningen gir deg mulighet til å oppnå strømstøtte med kun en time med høy pris, og ikke som et snitt for hele måneden, slik den tidligere ordning gjorde. Slik sett åpner den nye ordningen for en mer korrekt støtte i kroner og øre, siden den tar hensyn til når du bruker strømmen.

Hvem får strømstøtte?

Alle husholdninger i landet får strømstøtte for strømmen de bruker i det prisområdet de bor i. I tillegg gjelder også strømstøtten for borettslag, boligsameier, boligaksjeselskap m.m. Det er spotprisen som bestemmer hva du får igjen i strømstøtte- hvilken strømavtale du har, påvirker altså ikke strømstøtten. Strømstøtten trekkes automatisk fra nettleien og du behøver ikke å gjøre noe for å få den. Har ditt strømselskap gjennomfakturering med netteier får du nettleie og strømfaktura på en og samme faktura. Svorka har gjennomfakturering med flere nettselskap i landet.

Strømstøtten gjelder ikke for fritidsbolig eller eiendommer som ikke er regulert til boligformål.

–Halle påpeker at strømstøtten kun gis til strømforbruk på opptil 5000 kWh per måned. Har du brukt mer strøm ut over dette vil det ikke kvalifiseres til strømstøtte. De aller fleste husholdninger vil nok uansett ikke oppleve et forbruk mer enn dette og vil holde seg under 5000 kWh.

Se estimert strømstøtte i strømappen

Vi er glade for at vi nå i strømappen vår har gjort det enkelt for våre kunder å se hvor mye de får i strømstøtte, sier operasjonell leder Espen Røv. Strømstøtten oppdateres daglig i appen og viser deg hvor mye du kan forvente i strømstøtte.

Strømstøtte i Svorka-appen. Foto: Svorka

Større påvirkning av prisnivået i Sør-Norge enn vi har vært tidligere år

–Lars Moholdt, krafthandler og VTA i Svorka forteller at en slik kulde som vi har sett i senere tid, gir et høyt forbruk hos den enkelte forbruker og gir et økt prispress på strøm. Det er den dyreste produksjonen man er avhengig av for å tilfredsstille behovet som setter strømprisen. På de kaldeste dagene vil aller meste av tilgjengelig produksjonskapasitet allerede være aktivert og den produksjonen som trengs for å øke produksjonen ytterligere kan fort bli svært kostbar. Derfor ble det som forventet tidvis svært høye priser i forbindelse med sprengkulden i innledningen av januar.

En kald og tørr avslutning på høsten og første del av vinteren har ført til at det nå er mindre vann enn normalt for årstiden i magasinene både i Midt-Norge og i de prisområdene vi er tettest knyttet til. Derfor forventer vi et generelt høyt prisnivå i tiden fremover der vi i større grad enn vi har vært de siste årene påvirkes av prisnivået i Sør-Norge. I Midt-Norge er strømprisen sterkt påvirket av vindkraft, så når det blåser vil prisen bli lavere. Samtidig vet vi at på våre kanter kan det fort komme en våt og mild vinterstorm som endrer forutsetningene. Inntil videre bør vi imidlertid være innstilt på høye priser utover vinteren.

Har du fått med deg gladnyheten? Svorka deler nå ut 3 måneder med gratis strøm til en heldig kunde. Det er enkelt å delta og du finner konkurransen på Svorka sin hjemmeside og Instagramkonto.


Medlem i Todalen.no –


 

Publisert: 15. januar 2024, 12:14