Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Ny bok om Lort Phillips og historia om engelsktida

Jon Olav Ørsal Tysdag 14. desember 2021

Tommy Fossum har denne uken premiere for si nye bok «Lakselorden og hans ladyer.  Tommy er levende interessert i historia rundt engesktida med de engelske laksefiskerne som inntok Nordmøre og lakselvene  her.  Det er vel ingen som kan meir om dette temaet og om Ethelbert Lort Phillips og folket rundt han – og som utvikla og skapte ein turisme ut av laksefisket på Nordmøre rundt forrige århundreskifte.  Tommy Fossum har gått grundig til verks for å finne fram den gamle historia – både har på Nordmøre og i England.  Les hva Tommy skriver om arbeidet med boken. 

Lakselorden og hans ladyer  – og mer om de første sportsfiskerne
Ingen briter har satt større fysiske spor etter seg enn Ethelbert Edward Lort Phillips – og hans kone Louisa. Det velstående paret leide og kjøpte fritidsboliger og elverettigheter – og bygde sportslodger i Sunndal, Øksendal og Todalen.
Det var i all hovedsak det rike laksefisket som førte dem til Norge – og som satte dem på ideen om å ta flere velstående britiske sportsfiskere til Nordmøre. Lort Phillips lagde ferdige pakkereiser for sine gjester.

Biblioteket: Tommy Fossum leser seg opp på Lort Phillips i biblioteket til etterkommerne til Lort Phillips i Wales. – Nå gir han ut sin andre bok med utgangspunkt i lakselorden og tar en nærmere titt på menneskene rundt Lort Phillips.   FOTO: privat

Engelsktida
Perioden Lort Phillips bygde og levde på Nordmøre blir ofte bare kalt for Engelsktida.
Denne boka er en oppfølger til boka «Våre ladyer og lakselorder, som kom ut i 2018». Noe fra denne boka, som for lengst er utsolgt, er med i denne, men nye bilder og historier har kommet til. Ikke minst har jeg funnet mer stoff om kvinnene som var rundt Lort Phillips, i første rekke hans kone Louisa, hennes nære venninne Edith Cole – og statsministerfrua Anne Chamberlain.
Jeg har hatt nytte og glede av hjelp fra en rekke medspillere for å få samlet og tilrettelagt denne boka. Erna Vermøy, Tor Helge Gravem, Jarle Stavik, Alf Harald Dragset, Dag Bjørbekk, John Bridgeman og Geir Hafsås har vært uvurderlige medhjelpere. Det samme har David Lort-Phillips og Sophia Heseltine og Gail Ham i Darthmout Historical Assosciation. En stor takk til Åge Fossum og Media-Huset for grafisk produksjon og design.

Boka er alt i salg, og kan kjøpes på bokhandelen i Sunndal og i Surnadal og hos Matkroken i Todalen.

Staseleg forside fra boka «Lakselorden og hans ladyer» som nå er lagt ut for salg.

 

 

Publisert: 14. desember 2021, 20:08