Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Med våtdrakt på laksesafari nedover Toåa

Jon Olav Ørsal Tysdag 19. september 2017

Lørdag trefte vi Gunnbjørn Bremset ved Gammelfabrikken. Bremset er lakseforskar i NINA, og slett ikke ukjent med laksen i Toåa. Han startet i Toåa for over 30 år siden, da han var student, og har fortsett etterpå med flere prosjekt som forskar ved NINA. Lørdag var han og venner her i privat ærend, men benyttet anledningen til å «ta en dukkert» i Toåa. I eposten vi fikk i dag skriv Gunnbjørn Bremset om turen nedover elva: 

Du kjem «tett innpå» når du dykker og lar deg drive med strømmen nedover elva. Foto: Gunnbjørn Bremset/NINA

«I helga var vi på såkalt laksesafari i Toåa, tretti år etter at dette ble prøvd første gang. Det vi gjorde for moro skyld på 1980-tallet har siden blitt en kommersiell aktivitet noen steder, etter at jeg tilfeldigvis nevnte det til noen lakseentusiaster på Vestlandet. – Drivtelling av laks og sjøaure har i de senere år blitt en omfattende aktivitet i norske elver, deriblant Toåa, Surna, Bævra, Driva og Eira.

Smålaks som gjømmer seg bak en stein. Foto: Gunnbjørn Bremset/NINA

Vår laksesafari i helga har likevel ingenting med drivtelling å gjøre, selv om samme utstyr og metode benyttes. – Vi drev med elvestrømmen på mesteparten av strekningen mellom Storfossen og Halsabrua, – med unntak av de strieste partiet nedstrøms Laksesteinen.

Vi såg ganske jevnt med stor og fin laks og sjøaure på vår safari. Selv såg jeg rundt førti lakser og 60-70 sjøaurer. Jeg antar at de to damene som var med såg noe tilsvarende. Sammenlignet med tidligere års drivtellinger (høsten 2009 og høsten 2010) var både laks og sjøaure jevnt over større og feitere. De fleste laksene vi observerte var mellomlaks (3-7 kg), mens de fleste sjøurene var over 2 kg – med flere individ mellom 3 og 6 kg.

En ørretstim fotografert i Halsahølen. Foto: Gunnbjørn Bremset/NINA

Planen var å ta noen undervannsbilder og undervannsopptak av fisk, men det var unormalt dårlig sikt til å være den vanligvis krystallklare Toåa. Jeg vedlegger derfor noen bilder jeg har tatt i Toåa tidligere, som illustrerer noe av det vi så i den spennende undervannsverdenen.»

En mellomstor laks fotogafert i Båthølen. Foto: Gunnbjørn Bremset/NINA

Først publisert: 19. september 2017, 01:03 - Sist oppdatert: 18. september 2017, 22:25