Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Med hjerte for Todalen

Elinor Bolme Måndag 15. juni 2015

Etter 4 dager kunne bokselger Daniel Ngugi nesten si seg ferdig med boksalget for Bokforlaget i Todalen. Siste stikkvei igjen søndag var utover Bekkerhagen, og Daniel kunne konstantere mange velvillige kunder. Både her og i resten av Todalen. Han kunne fortelle at det var 5. året han var i Norge for å selge bøker for Norsk Bokforlag for å tjene til studier i hjemlandet Kenya.

Han hadde med seg laminert faksimile fra Driva, der det sto om boksalget fra en reportasje i mai. Men han ble litt imponert når undertegnede kunne referere til Trollheimsporten og Bodil Korsham sitt engasjement for de to hyggelige selgerne som tidligere har vært i Rindal. Han kunne stolt fortelle at Bodil og mannen til og med hadde tatt turen til Nairobi for å besøke han i vinter. I den anledning ønsket han å si til alle sine kunder via todalen.no, at han mer enn gjerne var behjelpelig om flere ville komme å oppleve hans hjemland.

Daniel ønsket å rette en stor takk til todalingene som har vært utrolig gjestmilde og hyggelige, når han fikk greie på at han var midt i et intervju for todalen.no. Og det at han hadde brukt hele 4 dager på å komme seg rundt bygda gjenspeiler seg i den vel halvtimes samtalen undertegnede hadde med han. Her var nemlig både Agnete «by the bridge» og «the old school» nevnt.  Han kunne fortelle at Agnete Øyen hadde skaffet han overnatting på Lykkja natt til fredag, slik at han slapp å sove i bilen denne natta. For det er realiteten for en bokselger som ønsker å tjene mest mulig for å avslutte sin master i Business administration. Det er ingen selvfølge å få lov til å komme til Norge for å gjøre denne jobben forteller han. -En må i løpet av en sommer klare å overholde et salg på 150 000 kroner, der 40% tilkommer selgeren. Gode penger for fattige studenter. Men Daniel som startet sin karriere i Norge på moped skryter nå av nordmenn, og særlig nordmøringene. -Jeg bor sammen med min venn Josphat Wambugu gratis hos Nils Eikrem, på Eikrem når vi er der i traktene. Og en snill mann fra Batnfjord låner meg en bil. Slikt rører mitt hjerte, smiler Daniel.

Han fortalte også at han hadde vært i kontakt med Skulstuas venner, som etter en samtale hadde invitert han til å komme tilbake og holde eit foredrag om hjemlandet sitt for todalingane. Og det ville han naturlig vis gjøre, noe han gledet seg veldig til. -Det skal bli et bra foredrag! Men først var det nå skifte av salgsbeite. Mandag starter han runden i Surnadal sammene med Josphat. Da håper han at de er like hyggelige der også.

 

image

 

Som takk for praten måtte han naturlig vis utstyres med litt effekter som kan komme godt med fremover.

Les mer om Daniel og Josphat på Trollheimsporten: Kenyanske bokselgere og på Driva fra 2014: Med bøker på hjul

Publisert: 15. juni 2015, 06:33