Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Med hjerte for Todalen

Elinor Bolme Torsdag 17. oktober 2019

Hva i all verden gjør Todalen til den ultimate plassen å bosette seg på, i forhold til for eksempel Oslo og Lørenskog? Hvorfor forlate «alt» til fordel for en utkant på Nordmøre? I følge to av de aller nyeste todalingene Nina Ryan Braaten og Anders Braaten Raaen var det et enkelt valg; nærhet til mennesker, et levende lokalsamfunn og mindre stress i hverdagen.

Veien til Todalen

I april var Nina og Anders sammen i Todalen for første gang. Under Todalsdagen var guttene på 3 og 7 år med oppover. Midten av august var guttene klare for skole og barnehage ved Todalen oppvekstsenter og bolig innflytningsklar. Nina forteller at de i prosessen før de bestemte at «ja, vi flytter», hadde flere ting å ta hensyn til. Leilighet måtte utleies, nye jobber måtte komme på plass og alle måtte kjenne på at dette kommer til å bli bra. Og som det da sier seg selv: alle faktorer klaffet og familien på fire flyttet inn i gammelhuset på Teljå.

Varm velkomst

Anders og Nina skryter av bygda og ikke minst bygdafolket. -Allerede når vi kom opp til Todalsdagen ble det tilrettelagt slik at eldstemann fikk delta på Todalens eget knøttelag. Han ble også invitert på sin første bursdagsfeiring samme helg, forteller Anders. -Ja vi føler oss fantastisk godt mottatt, og det var veldig viktig for oss at særlig guttene skulle få en god overgang fra Lørenskog, skyter Nina inn. Det har gått veldig bra, litt savn naturlig nok i starten, men nå har begge to funnet seg til rette både på skolen og barnehagen, og vi kan senke skuldrene.

1 år, 2år, husbyggere??

I oppstarten av denne praten kunne Nina fortelle at de i begynnelsen hadde planer om å ta ett års prøvetid i Todalen. Dette tidsperspektivet utvidet de ganske raskt.  Allerede etter to måneder utvidet de oppholdet til å bli i alle fall to år. Men før vi skiller lag denne kvelden er de to skjønt enige i at det aller høyeste ønsket er faktisk å få tak i ei hustomt og bygge eget hus. -Vi vil bo i Todalen vi! sier de entusiastisk. -Så om noen har noe konkret å tilby oss så ønsker vi gjerne en henvendelse, oppfordrer de. 

Balansen i livet

Både Anders og Nina har nå kommet i gang med jobb i Surnadal. Nina som er utdannet hud- og kroppsterapeut og massør har eget firma og leier lokale hos Atleta på Skei. Her tilbyr hun timer i både klassisk- og dypvevsmassasje. Via hjemmesidene til Atleta kan kundene selv enkelt booke timer de tre dagen i uka som hun er der. -Jeg har tatt et bevisst valg om å ikke jobbe fullt, forteller Nina. Med et utrolig hektisk liv tidligere, ønsker jeg nå å være litt mere tilstede for barna fremover og ikke minst finne tilbake til kreativiteten i meg som har ligget litt i dvale de siste årene. -Dermed endte jeg helt naturlig i revygruppa som nå så smått har begynt planleggingen til årets julerevy, smiler hun.

Et fargerikt par som kommer til å engasjere seg for den nye bygda si etter hvert som de introduseres i alt som foregår. 

Brenner for et viktig fagområde

Anders har fått seg et vikariat i 60% stilling på Nordmøre Folkehøyskole. Her bidrar han både i fagområdene foto, kampsport og friluftsliv. Han var selv elev på skolen for 20 år siden, og har vært gjestelærer ei uke årlig siden, så dette er en institusjon han kjenner godt fra før. Men det som kanskje er enda mer spennende er at også han har eget firma i tillegg. Med 23 års erfaring innen omsorg for psykisk utviklingshemmede, har han som eneste i Norge satt sammen en unik kurspakke til bedrifter som håndterer brukere med utfordrende adferd. Firmaet heter Nøytral tilnærming, og han har laget kursmateriell til bruk for ulike ansatte som må trenes i å unngå tvang og maktbruk for sine brukere og pasienter, etter ulike krav fra det offentlige og etter selv å ha fått kjent på kroppen at ikke alle jobbsituasjoner har vært like bekvemme.

I disse dager jobber han med innspilling av teoridelen hjemme i Todalen i eget «studio» slik at deler av kurset kan tas på nett. Kurset er fordelt i tre områder: Hva er loven, ikke bruke tvang og trygg gjennomføring. Resultatet blir fagpersoner som klarer å lytte og vise omsorg i situasjoner der en tidligere har brukt tvangshandlinger på utagerende personer.

Både Anders og Nina har fått midler gjennom Hoppid til sine firma, og Anders jobber nå med søknad til Innovasjon Norge for å videreutvikle «Nøytral tilnærming»

-Vi gleder oss til fortsettelsen her i Todalen, avslutter de to. -Med den fantastiske mottakelsen vi har fått har det gått som en drøm å flytte, så vi håper virkelig det ordner seg med egen ny bolig også etter hvert!

 

 

 

 

 

Publisert: 17. oktober 2019, 17:34