Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Mange nye todalinger?

Mange nye todalinger?

Jon Olav Ørsal Torsdag 22. mars 2012

Den 29. fabruar, på selveste skuddårsdagen, gjorde Rossåa settefiskanlegg et framstøt for å få til flere todalinger, skriver Monika Klungervik i en e-post til Todalen.no. «Da gjorde vi nemlig et forsøk på å legge ut øyerogn i Toåa, men denne dagen var elva for stor slik at vi måtte utsette jobben til mandag 5. mars. Det er ikke noe pålegg om å legge ut rogn i Toåa, men etter 2011-stamfisket fikk vi ett overskuddsmateriale som var ganske stort, dvs 50 000 rognkorn totalt.

Pålegget i Toåa er 2000 2-årig smolt. Vi valgte i samarbeid med elveierlag, grunneierlag, fiskeforvalteren i Møre og Romsdal, TrønderEnergi og NINA å legge ut mesteparten av dette materialet som øyerogn i Toåa, dvs fra Steinbrekka og til nedstrøms Øyabrua. Selve utplantingen av rogna ble utført av Rossåa settefiskanlegg og Todalen elveeierlag (Ola Bruset og Kåre Øyen). Gunnbjørn Bremset i NINA og Leif Magnus Sættem fiskeforvalter var med første gangen vi prøvde.

Grunnen til at vi ønsker å informere om dette er at rogna er lagt ut i såkalte vibertbokser, disse boksene er plassert med jevne mellomrom fra Steinbrekka til nedstrøms Øyabrua. Boksene har røde bånd festet til seg, det er veldig viktig at ingen tar opp disse. Dette ønsker vi å gjøre selv etter at rogna har klekket og yngelen har forlatt boksene. Det er det første målet vi har på klekkesuksess.»

Publisert: 22. mars 2012, 21:00