Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Louis og Bertram stortrives med fluefiske i Toåa

Jon Olav Ørsal Onsdag 6. juli 2022

Louis og Bertram er 15 år og kommer fra København, og denne uken har de premiere som fluefiskere i Toåa med Arve Evensen som læremester.  Dei to fikk Todalstur og opplæring i fluefiske som konfirmasjonsgave fra foreldrene, og de to får skikkelig skryt av Arve.  De to har vært lærevillige og tar dette fort.  

Først litt instruksjon om fluefisking så er det klart for å prøve seg – fra venstre Louis, Bertram og Arve – som er med som mentor. Foto Jon Olav Ørsal

Louis hadde napp av storlaksen i går, og hadde lakseskjelvel i timesvis etterpå, forteller Arve.  Louis blir også ivrig når han skal fortelle hvor stor laksen var – bare såvidt at hendene er lange nok når han skal vise oss.  Nå er de altså på Todalshytta sammen med sine fedre som er i Toåa på laksefiske, og de to ungdommene har altså Arve som læremester på fluestenger og utstyr som er lånt ut fra Todalshytta. Vi traff de tre i Romåhølen, der de fiska seg nedover elva mot Stillhølen.  Arve har nok klart å tenne gnisten i de to, som bebuder at det nok blir laksefiske fram til lørdag når de skal reise hjem med mange gode minner i kofferten.

Arve Evensen er vert på Todalshytta, og har vært spent på hvordan årets laksesesong vil utvikle seg. I starten var det veldig tregt fiske – årsaken var nok litt for mye kaldt smeltevann i elva.  Nå er det bedre, og i dag er temperaturen rundt 9 grader i vannet, og det har gjort underverker for laksebittet, forteller Arve.  Per i dag kan vi lese på laksebøren for Toåa at det er tatt 24 lakser med en gjennomsnittsstørrelse på 5,1 kg – der den største er på 9,8 kg.  Den ble tatt i Hagan ved Bruset, som er «homepool» for Todalshytta.  Hele 14 av de 24 laksene er tatt på flue, forteller statistikken.

Glade lakser i Toåa – nå er laksen bitevillig – foto A. Evensen

Nå er også vassføringa i elva mer skapelig – i skrivende stund er det 21,9 m3/sek – og nå er det meldt litt kaldere vêr og litt regn de nærmeste dagene.  I helgen hadde vi en liten flomtopp der NVEs måler på Storfossen målte hele 80 m3/sek på det meste, og godt på veg til nivå for 5-årsflom som er 86 m3/sek. 

Ved Ramsøya/Hafallmelen var det aktivitet i elva i dag – fin vassføring og skapelig temperatur i elva. Foto Jon Olav Ørsal

 

Publisert: 6. juli 2022, 16:00