Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Låtskrivere slår leir på Todalshytta – avslutter med konsert

Jon Olav Ørsal Torsdag 28. mai 2015

Todalshytta åpner for sesongen den 15. juni, men tjuvstarter allerede i månedsskiftet, når en gjeng låtskrivere gjør sitt inntog for å finne inspirasjon på Todalshytta og i todalsnaturen. Det er nok smart å finne inspirasjon i nabolaget til Hyldbakk og Sommero, som tross alt er bakmennene til klassikeren ”Vårsøg”, seier Eric Malling, som er vertskap på Todalshytta. Dette er et samarbeid mellom Todalshytta, NOPA og GramArt som har bidratt med økonomisk støtte til prosjektet som altså foregår på Todalshytta den første uken i juni.

Raus_deltakergalleri

Gjengen som kommer til Todalshytta og Gammelfabrikken i juni.

Og Eric Malling har mange kjente navn på deltakerlisten – faktisk det ypperste utvalget som blues og bluesrockmiljøet har å by på – Tore Andersen, Asle Beck, Johanna Demker, Terje Nordgarden, Noora Noor, Amund Maarud, Claudia Scott og Jeff Wasserman. Hele gjengen kommer til Todalen søndag 31. mai, med fly til Værnes og buss til Todalen.

Onsdag 3. juni inviterer låtskrivergjengen til konsert på Gammelfabrikken, og det blir nok litt av en seanse med et slikt mannskap, seier Malling, som håper at været og forholdene elles tillater at konserten kan foregå utendørs i parkanlegget. Raus 2015 har Malling kalla konserten som han håper kan bli starten på en årlig ”happening” i Todalen.

Raus_plakat-skjerm2

Plakaten for Raus 2015 – billettsalget er i gang.

Litt om deltakerne som kommer til Todalshytta og som vi får høre på konserten:

Tore Andersen
En diger størrelse i norsk americana låtskriving. Gjennom 30 år har Tore fokusert på tekst og melodi, på egne og andres vegne. En flott sanger, og en utfordrende kulturbærer, som vant sin Spellemann på tredje forsøk i 2009. Utrettelig på veien, med norsk countryelite, Ottar Big Hand ikke glemt. Ørkensand og solnedgang.
Asle Beck
Skriver om det han ser og opplever enten det er livet selv, steder, bydeler eller vær og vind. Har til nå to album ute, med MASSE radiospilling. Sammenlignes ofte med de aller største navnene innen norskspråklig låtskriving. Asle er i tillegg Todaling i sjel, tar en gjerne en pause på Todalshytta og fisker i Toåa.
Johanna Demker
En av landets mest allsidige låtskrivere. Leverte tidlig låter som solgte i millioner(!) i Europa. Som artist har hun stadig fått skryt for sine gode albumutgivelser. Hennes første album på morsmålet svensk, lanseres i disse dager og begynner nå å høres på riksradio. Initiativtager til hele seansen på Todalshytta.
Terje Nordgarden
Nordgardens debut for Blue Mood Records satte ham for alvor på kartet, med oppsiktsvekkende anmeldelser i riksavisene. Siden da har han reist i hele Europa, bodd i Italia, med gitar og notatbok.. En EKTE musikant! 4 album utgitt i eget navn og han skriver alltid! Det siste albumet ”Live In Dresden” lanseres i disse dager, samtidig som en ny plate med originalmateriale er under oppseiling. Blir dette hans velfortjente kommersielle gjennombrudd tro?
Noora Noor
Fra å være ungdomsstjerne på slutten av 90-tallet med nasjonale hits og internasjonal oppmerksomhet ble Noora for alvor voksen med klassikeren ”Soul Deep” i 2009. Albumet ble en sensasjon og Noora ble ”Årets kvinnelige artist” på Spellemann samme år. Et nytt album er under planlegging.. Kanskje hennes neste hit skrives på Halserommet på Todalshytta?
Amund Maarud
En av landets mest spennende og engasjerte gitarister. Som bluesbasert fritenker driver han sin egen karriere, plateselskapet Snaxville Recordings og eget studio med stort hell. Opptrer på Slottet, med KORK, tolker Prøysen på landets teaterscener… Amund slutter aldri å utfordre verken seg selv eller sitt voksende publikum. Som regel Spellemann-vinner, eller nominert. Albumet ”VOLT” fra april 2015, har fått anmelderne opp/ned i knestående. Showets kapellmester.
Claudia Scott
Claudia Scott har lenge vært ansett som Norges dronning innenfor roots/americana genren og har stått på scenen siden tiårsalderen. Har bodd og jobbet som låtskriver i Nashville i flere år og vant med sin sjette soloplate sin andre Spellemann i 2015 i countryklassen for albumet ”Follow the lines”. Virkelig et album med internasjonal kvalitetsstandard. En erfaren artist som er nær, intens, myk og sterk i sitt uttrykk.
Jeff Wasserman
Amerikansk låtskriver, opprinnelig fra Oyster Bay, New York, men bosatt i Norge siden 1983. Han har bidratt som tekstforfatter og komponist for en rekke norske artister som Dance With A Stranger, Silje Nergaard, Knut Reiersrud, Eriksen, Stephen Ackles, Lava, Hapro og Sanne Salomonsen, m.fl. Til sammen har han over 250 utgitt verk registrert med TONO.
Spellemann-nominert med bluegrass gruppen Gone at Last i 1985 og som Årets tekstforfatter (sammen med Bjørn Eidsvåg og Odd Børretzen) i 2008.
Han produserte det legendariske comeback-albumet til Kristin Berglund “Rib-bone of my own” fra 2000. Hans egen utgivelse ”Jeffrey & the Free Radicals” fra 2009 er en ufattelig gjennomarbeidet og sterk utgivelse alle bør oppsøke.

 

Først publisert: 28. mai 2015, 10:37 - Sist oppdatert: 31. mai 2015, 23:18