Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Lakselorder på vei tilbake til Todalen….

Jon Olav Ørsal Torsdag 20. juli 2023

Arve Evensen sier han har hatt flere gjester i år enn i fjor på Todalshytta, og gleder seg veldig til neste år.  Evensen har hatt besøk av journalist Geir Forbregd i Driva, og han har tatt pulsen på livet på Todalshytta – både på verten og på gjestene.  Bla videre så kan du lese om livet på Todalshytta…

Egg og bacon: Linda og Pål fra Dalarna sier Todalshytta er koselig og de vil anbefale alle sine venner til å ta et besøk. Foto Driva/Geir Forbregd

Linda og Pål har tatt turen fra Sverige til Todalen i Surnadal for å bo på Todalshytta. Ikke helt tilfeldig ettersom På jobber i XL-bygg Sverige som forhandler MøreRoyal fra Talgø Møre/Tre. Pål var for to uker siden på Todalshytta med jobben for å besøke Talgø, og ble så fascinert av stedet at han har tatt med seg kjæresten tilbake for et tredøgns besøk. – Stedet er genuint og ekte.  Ja, veggene er ikke helt tette, ja det er lytt gjennom veggene på soverommene, men det er «mysigt» og veldig bra sørvis, sier Pål.

Linda imponeres av naturen. De har syklet elsykkel til Kårvatn og vært i fossen, de skal gå tur i terrenget rundt hytta og Pål skal fiske etter laks i Toåa. Begge er strålende fornøyd med oppholdet og kommer til å anbefale Todalshytta for sine venner når de kommer heim.  – Jeg er helt sikker på det kommer til å komme flere hit på grunn av våre anbefalinger, sier Pål.

Får mye skryt: Siv og Magnhild Kristoffersen fra Berkåk er to av gjestene som skryter av Todalshytta og verten Arve Evensen. Foto Driva/Geir Forbregd

Skandinavisk forbrødring
De har nettopp blitt servert frokost. Egg, bacon, stekte poteter og bønner om de ønsker det. I matsalen sitter det folk ved to andre bord også. Både fra Norge og Danmark. Skandinavisk forbrødring der altså.   – Vi synes det er flott her. Vi er bare på kortreist snartur, men har overnattet her i natt. Fantastiske senger, sier Magnhild Kristoffersen.

Hun er på søstertur sammen med Siv. Søstrene sier de har vært mye i Trollheimen og på Kårvatn tidlig på 70-tallet, men ikke på Todalshytta.  De er ikke like interessert i gåturer nå som før. De gleder seg over de nære ting. – Vi kjører nok en tur til Kårvatn og Fossen i dag, sier søstrene.

– Lakselordene kommer igjen
Vert Arve Evensen er glad kundene er fornøyd. Han jobber sitt fjerde år som vert på Todalshytta. Han har renovert hytta mye siden han kom. Et arbeid som stadig pågår. I år fikk han ferdig platting på nok en side av hytta.  – Vi ser det kommer stadig flere overnattingsgjester, og vi har flere gjester så langt i år, enn på samme tid i fjor, sier Evensen.

Tidligere år har det vært mange laksefiskere fra Norge og Europa på besøk. Ikke så mange hittil i år, men Evensen ser på bakgrunn av bestillingene det kommer flere utover høsten, og ikke minst til neste år.  – Neste år har vi fått bestillinger fra et segment i England vi godt kan kalle de nye lakselordene, for de kan nok ha aner tilbake dit, sier Evensen.

Konsert på Todalshytta – Her er det Terje Nordgården som har inntatt scenen – arkivfoto: Jon Olav Ørsal

Lokker med konsert
Drop-in kundene har det blitt litt færre av. Men overnattingsgjester for en eller flere netter tar seg opp. Evensen ser lyst på situasjonen og sier det ser lovende ut framover. I august lokker han med konsert med en landskjent artist.
– Vi jobber med å få Daniel Kvammen hit den 18. august, sier Evensen. Verten har langtidskontrakt med KNT på drift av Todalshytta. Den er satt i stand og bærer preg av Lort Phillips som bygde og brukte hytta som jakt- og fiskelodge. Hytta har et lunt og koselig preg.
– Jeg gleder meg til å fortsette mitt virke på Todalshytta i minst ti år til, sier Evensen.

Først publisert: 20. juli 2023, 05:00 - Sist oppdatert: 19. juli 2023, 16:24