Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Ladyer og lakselorder

Elinor Bolme Fredag 30. november 2018

Onsdag 5. desember (kl. 13) blir det «onsdagstreff» igjen på Surnadal kulturhus, og denne gangen forteller Tommy Fossum om «lakselordtida». Tommy Fossum har arbeidet et par år med å grave fram historier om de første britiske sportsfiskerne som kom til Nordmøre og Romsdal, samt til Oppdal og på Dovrefjell. Det har resultert i ei bok som nå kommer til salgs.

Selv skriver han dette om bokprosjektet:

Britiske sportsfiskere har gjestet Nordmøre og Romsdal siden 1840-årene. Lorder og ladyer, geistlige og krigshelter, polfarere og rike rømlinger, playboyer og oppdagere besøkte regionen, ofte over lengre tid. Mange kom igjen år etter år – ja, enkelte bosatte seg permanent. De representerte alle en ny og fremmed verden for lokalbefolkningen i kommuner som Sunndal, Surnadal, Nesset, Rauma og Oppdal. I Surnadal er spesielt Musters-familien, Sandeman og Gulla, alle folkene på Nestu Harang og ikke minst Ethelbert Edvard Lort Phillips omtalt. Om sommeren var representanter fra den britiske makteliten innenfor politikk, finansliv og det militære å finne med fluestanga ved elvene i disse traktene.

Britene satte spor etter seg. Noen svært dype spor. Flere bygde egne hus. Ethelbert Edvard Lort Phillips bygde ikke mindre enn fem jeger- og fiskerhytter, som fortsatt er sentrale for reiselivet i Sunndal og Surnadal. I Nesset er også minnene etter «engelsktida» sterke.

Bromley-Davenport-familien driver den dag i dag stedet Fiva i Romsdalen som deres forfar forelsket seg i – i 1849. Den dramatiske historien om Hon. Mrs Barbara Arbuthnott lever i beste velgående, ikke minst gjennom musikkspillet «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy», som framføres årlig på Sunndalsøra.

I denne boka – og dermed også på dette «onsdagstreffet» – møter du flere av de eventyrlige britene. Du får vite mer om deres liv her i Norge sammen med lokalbefolkningen – og deres liv hjemme i Storbritannia.

Tommy Fossum tar også med seg boka til treffet, om noen vil kjøpe en signert utgave etter foredraget.

Kaffe/kakestykke i etterkant av foredraget er, som vanlig på onsdagstreffa, inkludert i billettprisen.

Onsdagstreffa er støtta av «Den kulturelle spaserstokken».

Først publisert: 30. november 2018, 05:00 - Sist oppdatert: 29. november 2018, 18:59