Onsdag 5. desember (kl. 13) blir det «onsdagstreff» igjen på Surnadal kulturhus, og denne gangen forteller Tommy Fossum om «lakselordtida». Tommy Fossum har arbeidet et par år med å grave fram historier om de første britiske sportsfiskerne som kom til Nordmøre og Romsdal, samt til Oppdal og på Dovrefjell. Det har resultert i ei bok som nå kommer til salgs.
Selv skriver han dette om bokprosjektet:
Britiske sportsfiskere har gjestet Nordmøre og Romsdal siden 1840-årene. Lorder og ladyer, geistlige og krigshelter, polfarere og rike rømlinger, playboyer og oppdagere besøkte regionen, ofte over lengre tid. Mange kom igjen år etter år – ja, enkelte bosatte seg permanent. De representerte alle en ny og fremmed verden for lokalbefolkningen i kommuner som Sunndal, Surnadal, Nesset, Rauma og Oppdal. I Surnadal er spesielt Musters-familien, Sandeman og Gulla, alle folkene på Nestu Harang og ikke minst Ethelbert Edvard Lort Phillips omtalt. Om sommeren var representanter fra den britiske makteliten innenfor politikk, finansliv og det militære å finne med fluestanga ved elvene i disse traktene.
Britene satte spor etter seg. Noen svært dype spor. Flere bygde egne hus. Ethelbert Edvard Lort Phillips bygde ikke mindre enn fem jeger- og fiskerhytter, som fortsatt er sentrale for reiselivet i Sunndal og Surnadal. I Nesset er også minnene etter «engelsktida» sterke.
Bromley-Davenport-familien driver den dag i dag stedet Fiva i Romsdalen som deres forfar forelsket seg i – i 1849. Den dramatiske historien om Hon. Mrs Barbara Arbuthnott lever i beste velgående, ikke minst gjennom musikkspillet «Lady Arbuthnott – Frua på Elverhøy», som framføres årlig på Sunndalsøra.
I denne boka – og dermed også på dette «onsdagstreffet» – møter du flere av de eventyrlige britene. Du får vite mer om deres liv her i Norge sammen med lokalbefolkningen – og deres liv hjemme i Storbritannia.
Kaffe/kakestykke i etterkant av foredraget er, som vanlig på onsdagstreffa, inkludert i billettprisen.
Onsdagstreffa er støtta av «Den kulturelle spaserstokken».