Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Kunstnarspire i Rosenes by

Kunstnarspire i Rosenes by

Elinor Bolme Onsdag 13. februar 2013

Hvem er du, hvor bor du, hva gjør du til daglig og hvorfor flyttet du?

Hallo! Jeg heter Ida Talgø Roaldset, er 19 år og bor for tiden i Rosenes by, Molde. For tiden går jeg 3. og siste året på Molde vgs, hvor jeg har valgt linja studiespesialiserende med formgivingsfag. Derfor går dagene mye bort til lekser og andre skoleprosjekter. Jeg ble fristet til å flytte hit da en venninne hintet om formgivingstilbudet de hadde på Molde vgs, og jeg har ikke angret en dag på at jeg flyttet hit. Dagene mine er veldig varierte, da jeg er så heldig at jeg kan kombinere valig skolearbeid med kunstfag.

Beskriv hvordan en vanlig dag ser ut for deg.

En vanlig dag for meg starter som regel med at jeg slumrer alarmen litt for lenge, spretter opp i hastverk, kler på meg og løper til skolen med frokosten i hånda. Dagene på skolen kan være ganske varierte, men som regel har jeg noen timer med vanlig skoletimer som norsk, historie og religion, mens resten av dagen går til prosjekter og undervisning i visuelle kunstfag, kunsthistorie og design. Det er veldig kjekt å ha muligheten til å bruke og utvikle kreativiteten samtidig som man pugger og lærer allmennfag.
Når skoledagen omsider er over er det ofte lekser og middag som står for tur, og siden jeg er så heldig at jeg bor nesten midt i sentrum kan det fort bli noen turer ned til byen på café eller kino sammen med venner.


Prosjekter i design og kunstfag kan av og til ta masse tid, og det har ofte hent at jeg og klassekamerater har sittet på skolen fra 08:00 om morgenen til 21:00 om kvelden. Men det er bare trivelig. Da bestiller vi pizza og har det sosialt mens vi arbeider.
Full jobb på verkstedet! Greit å få litt hjelp når man skal jobbe med sag.

Hvor ofte er du hjemme i Todalen, og når kommer vi til å se deg i Todalen igjen?

Prøver å komme hjem så ofte jeg kan og er som regel hjemme på helgene da det foregår ting. Ellers blir jeg nok ofte å se i Todalen når det blir sommerferie igjen.

Hva viser du først frem av Todalen til venner som kommer på besøk til bygda for første gang?

Det første man må vise fram er jo selvsagt naturen. Den svikter aldri. Utenom det, liker jeg å ta med venner på pub og på fest. Mange blir ofte overrasket over hvor mye liv det er i en så liten og fredelig bygd. Hals Oil er også en severdighet jeg syns fortjener ekstra oppmerksomhet, og som jeg stolt viser fram. «Se her, i bygda mi har faktisk vår helt egen og unike bensinstasjon!»

Kommer du til å flytte til Todalen igjen?

Det vet jeg ikke enda. Har fortsatt flere år med studier igjen som jeg satser på å bli ferdig med før jeg slår meg til ro noe sted.

Er det noe spesielt du ikke klarer deg uten?

Mat, vann, husly… (og sminke)

Hvordan holder dialekten din seg som utflytta Todaling? Kanskje du har et eksempel på en vanlig dialektmisforståelse?

Det var frustrerende i starten. Selv om det ikke er store forskjellen på todalsdialekta og romsdal, så er det enkelte ord romsdalingene syns er vanskelige. Men jeg har aldri lagt om. Vil heller forklare flere ganger betydningen av ordet «dråk» og «brok» istedet for å legge om til «jente» og «bukse». Heldigvis har de med tiden lært seg dialekten min, og jeg kan snakke så bredt jeg bare vil uten noen problemer. En venninne av meg fra Fræna har til og med begynt å lagt om enkelte ord fra frening til todaling, hvor ordet «hånstær» er en klar favoritt som hun bruker ofte.

I det kreative hjørnet.

Hvordan vil du sammenligne Todalen med det stedet du bor nå? Noen store savn?
Det er to helt forskjellige steder, da Molde er en by og Todalen er en bygd. Heldigvis har Molde mye pen natur å by på, og det er veldig fint her. Selvfølgelig savner jeg ofte Todalen, men når jeg er i Todalen har det hendt at jeg har savnet Molde også. Men jeg tror jeg har savnet Todalen enda mere, hadde Molde vært en større by.

Hvor ofte er du innom Todalen.no?
Kvar einaste dag!

Og til slutt… Hvem utfordrer du som neste ”Utflytta Todaling”?
Jeg utfordrer …….. som neste «Utflytta Todaling» 🙂

Først publisert: 13. februar 2013, 19:17 - Sist oppdatert: 2. juli 2013, 11:14