Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Kristina dømmer i verdenstoppen

Elinor Bolme Laurdag 29. desember 2018

Sist uke ble Kristiansundsjenta Kristina Andersen Ness, med sterke aner fra Todalen, forfremmet til bryterdommer i kategorien Internasjonal 1. Den nest høyeste dommergraden en brytedommer kan ha på internasjonalt nivå.

Internasjonal karriere

Kristina har drevet med bryting siden hun var 9 år og har i løpet av karrieren en imponerende merittliste for sin tidligere hjemklubb KAK i Kristiansund. Dette har resultert i konkurrert mye både nasjonalt og internasjonalt og ble som 15 åring i 2006 uttatt til Olympiatoppens kvinnesatsing «Kvinneløftet» som skulle fremme kvinners deltakelse og utøvelse i konkurranser i årene etter. Etter flere år på landslaget så gav hun seg med konkurranse i 2015.

Kristina og treningspartner Gudrun Høie her fra Tidens Krav i 2006.

Fra utøver til dommer

Etter at hun valgte å legge brytekarrieren på hylla stilte hun til valg i forbundsstyret, hvor hun fremdeles sitter som styremedlem. Samme år ble hun sendt på et internasjonalt dommerkurs, og etter dette har hun fått reist mye og vært på ytterligere kurs, og representerer nå IL Braatt. -I år ble jeg først tatt ut til Commonwealth Games i Australia, i mai var jeg på ungdoms EM og ble etter god prestasjon der tatt ut til ungdoms OL, forteller hun.  

Fra ungdoms OL i Argentina.

Opplevelsene har stått i kø for den unge jenta, og med mål om å dømme voksen OL på sikt, så blir det nok flere i årene fremover.

-I oktober var jeg i Argentina på ungdoms OL som første norske dommer – det var en kjempeopplevelse! Og det er de gode prestasjonene der som nå har resultert i hennes opprykk og har fått nest høyeste dommergrad, internasjonal 1. Målet er å nå toppgraden 1S, slik at jeg kan få muligheten til å bli kvalifisert til å dømme voksen OL i fremtiden.

Nå er Kristina etablert med samboer i Fredrikstad og fast lærerjobb ved Greåker videregående skole i Sarpsborg. Men julefeiringen var sammen med familien i Kristiansund hos mamma Sølvi og pappa Ragnar. Inngangen til det nye året blir tilbragt hjemme i Fredrikstad hvor jobb og nye dommerutfordringer venter.

Alle bilder privat.

 

Først publisert: 29. desember 2018, 18:32 - Sist oppdatert: 30. desember 2018, 13:53