Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

KNT: Fjellet klart for påsketuristene

Harald Oppedal, daglig leder i KNT. Måndag 8. april 2019

Til tross for sen påske er det fine forhold på fjellet. Det er bare å pakke sekken og spenne på seg skiene, DNT-hyttene er klare til å ta imot påskeglade nordmenn.
– Det ligger til rette for en drømmepåske i fjellet, med aprilsol og flotte skiforhold de fleste steder. Frivillige og ansatte i DNT har jobbet på spreng de siste ukene for at du skal kunne få den perfekte påskeferien med ski på beina og appelsinpause i solveggen, sier generalsekretær i Den Norske Turistforening, Dag Terje Klarp Solvang.  

For selv om påsken er sen, er april en spesielt flott tid i fjellet, med lyse dager og ordentlig varme fra sola. Harald Oppedal, daglig leder i Kristiansund og Nordmøre Turistforening forteller om forhold som byr på påskestemning:
– Jeg var på Vangshaugen sist helg og der var det flotte forhold for skiturer både innover Grødalen og på topptur. Forholdene for flere av de andre hyttene i Sunndalsfjella er også gode. Skal man gå tur fra hytte til hytte på høyfjellet er dette påsken å gjøre det på, å legge turen til Raubergshytta eller Aursjøhytta kan anbefales.

Utsikt fra Bjøråskaret mot Innerdalsfjella – litt av en perle synest Jon Are Husby på bildet. Foto: JAH

26 hytter åpne for besøk
Alle de 26 hyttene til KNT står klar for å ta imot besøk. Skal du oppleve vinter må du selvfølgelig dra til fjells, hyttene i Dovre- Sunndalsfjella eller Trollheimen er de mest aktuelle da. En perle å trekke frem er Vindølbu, denne hytta i Vindøldalen i Surnadal er et ypperlig utgangspunkt for dagsturer i Trollheimen. Det er fullt mulig å bruke flere dager på denne hytta for å bli godt kjent i et flott område.

På Fjordruta er det vårstemning, særlig for hyttene på den ytre delen. Så dersom man jakter på vårfølelsen er det dit man skal dra. Trollstua og Gullsteinsvollen på Tustna kan være base for turer på Tustnafjella, vil du heller oppleve sjøliv er Imarbu et flott utgangspunkt. Med egne geitbåter, krabbeteiner og fiskeutstyr kan man virkelig nyte sjølivet samtidig som man er på hyttetur.

Reiser man til de hyttene som ligger høyere finner man fortsatt gode skimuligheter, Storfiskhytta i Aure eller Tverrlihytta og Hardbakkhytta i Surnadal kan være gode tips.
Oppedal har mange gode tips til de som ønsker å oppleve en ekte fjellpåske.
–     Vi har hele 26 selvbetjente hytteanlegg med over 430 sengeplasser som står klar til bruk. Noen av disse er ulåst og kan brukes av alle, mens andre er låst med DNT-lås.
–     Påske handler ofte om turer og aktiviteter, men kanskje like mye om kos på hytta med spill og lesestoff. På alle våre hytter finnes mange hyllemeter med bøker og spill som familien kan hygge seg med utover kveldene.
–     Planleggingen av din tur kan gjerne starte på UT.no, denne nettsiden har informasjon om alle DNT-hytter i hele landet. På hjemmesiden vår, kntur.no, kan du også finne en del gode tips om hvordan hyttene brukes, hvordan du blir medlem og mye annet.
–     Et tips til en hytte som mange ikke har i tankene gjeldende skiturer er Eiriksvollen i Sunndalen. Her så vi en økning i besøk i fjor, og da særlig i perioden februar-mai. Vi regner med at dette skyldes hytta sin plassering i forhold til toppturmuligheter. Når man bor her har man mulighet til dagsturer til Oppdal, men også til de flotte skiområdene i Øksendal og Jordalsgrenda. Det er kort avstand fra parkering og inn til hytta, og nå er det selvfølgelig vårstemning i tunet.

Hytterekord
Friluftsliv er i vinden som aldri før. I følge en helt fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for DNT har nesten 6 av 10 nordmenn planer om å dra på fjelltur i år. DNT-hyttene opplevde en oppgang i antall påskeovernattinger på seks prosent i fjor.

 – Noen hytter har mer trøkk enn andre i påsken. Vi har hytter for de som vil ha sosialt fellesskap og for de som søker ro og fred. En del av våre betjente hytter sørger for god oppvartning med lokal mat og hyggelig stemning, mens du på de selvbetjente hyttene er din egen herre. Å feire påske på en DNT hytte er en opplevelse jeg unner alle, sier Klarp Solvang.

 – Det er vi helt enige om, og i KNT sitt område hvor fokus ligger på de selvbetjente hyttene, så ligger mye av opplevelsen i å skape de gode minnene selv. Så mitt siste råd er å pakke sekken, fylle påskeegget og å komme seg ut på tur, avslutter Oppedal.
Visste du at:  

  • DNT har 550 hytter
  • 41 prosent av påsketurene til nordmenn er hytteturer
  • Utenlandske fjellturister går gjerne i fjellet før påske, men i påskeuka er det nordmenn som går fra hytte til hytte.
  • De siste årene er det blitt flere barnefamilier på høyfjellet. De bor gjerne fast på en hytte og går dagsturer derfra.
  • Start turen i nord og gå mot sør! Da går man med sola i ansiktet hele turen.
Publisert: 8. april 2019, 08:34