Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Klart for vintertid, igjen!

Jon Olav Ørsal Laurdag 30. oktober 2021

Vi treng ikkje legge opp til nokon debatt om klokka skal stilles fraover eller attover, for regelen her er enkel – du skal ganske enkelt stille klokka mot sommaren.  Fram mot sommaren på våren og attover mot sommaren om hausten. 

Omtrent 60 % av landene i verda brukar ikkje sommartid. Det betyr at dei brukar det som vi kallar vintertid, men som dei ofte kallar normaltid, heile året. Fordi forskjellen på dagens lengde er så liten i områda ved ekvator, er det vanlig at tropiske område kun bruker normaltida, skriv wikipedia på sine nettsider.

I Europa er det berre IslandRussland og Kvite-Russland som ikke byttar mellom sommertid og vintertid.  I mars 2019 stemte EU-parlamentet for at sommertidsdirektivet skal opphevast. Det blir opp til hvert medlemsland om de vil bruke permanent sommertid eller permanent vintertid. Så får vi sjå kor det går?

Men hugs iallfall å stille klokka ein time attover natt til søndag. Reint formelt skal det skje klokka 03 at du altså stiller klokka attover til kl 02.  Dermed får du ein ekstra time – og døgnet blir på 25 timar.

Først publisert: 30. oktober 2021, 05:00 - Sist oppdatert: 29. oktober 2021, 20:51