Mange held på gamle mattradisjonar i samband med julefeiringa. Johan Ørsal (77) er ein av dem, og menyen på julaftan trur eg ikkje det er verdt å prøve å forandre i hans tid. Midt på dagen – eller rettare sagt kl 12 er det servering av mølje – når det lir til kvelds så er det saltkjøtt av sau og heimlaga grov morr som står på menyen, og det blir servert med kålrabistappe, potet og heimbrygga øl.
![Jula er tid for mattradisjonar - mølje på julaftan](http://todalen.no/wp-content/uploads/2016/12/Sigrun_Kjeler_7594-1200x832.jpg)
Sigrun sjekkar kjelane – i den store kjelen er det saltkjøtt av sau og heimlaga grovmorr som skal bli julkveldsmeny. Foto: Jon Olav Ørsal
Dette har vore menyen på Utigard Ørsal så lenge han kan hugse og sikker lenge før den tid. Mølje er nok ikkje så vanleg i dag, men Johan og Sigrun held på denne tradisjonen. I morgontinmane trefte vi Johan på butikken, og julemat vart tema over ein kaffekopp, og sammen med Jon Bruset vart eg invitert til å smake mølja som skulle serverast til formiddagsmat.
![Jula er tid for mattradisjonar - mølje på julaftan](http://todalen.no/wp-content/uploads/2016/12/Tilbehør_7601-1200x800.jpg)
Tilbehør til mølje – heimbaka flatbrød, potetstappe, sirup, surost og serveres med heimbrygga øl. Foto: Jon Olav Ørsal
Sigrun var i full gang på kjøkkenet, og det var ei god duft av saukjøtt som stimulerte smaksløkane. Vi fikk opplæring i korleis mølja skal etast. Først braut vi opp litt heimbaka flatbrød, som vart bløytt opp i kraft frå kjelen med saukjøtt. Deretter var det berre å fylle på med mølje, potetstappe, sirup og surost. Surosten var forresten frå før Johans tid, og var vel nærast bruka som krydder for å sette ein spiss på smaken. Godt var det i allfall!