Laurdag 16. mars er Johan Kvendset på plass på Tingstadjordet på Rena, der startområdet for Birkebeinerrennet er. Det er 23 gong han stiller til start i år, og no finpusser han forma for å førebu seg best muleg til den 54 km lange turen fram til skistadion på Lillehammer. Kl 07.30 må han være på plass og klar til start saman med resten av klasse M75, som er Menn 75 – 79 år. I år har han startnummer 820 på turen over fjellet. Han har til no gått Birkebeinerrennet 22 gonger, og har klart merket kvar gong. Det står det respekt av.
Johan tykkjer han er dårleg førebudd i år, for det har vore for kaldt og for lite snø. Men Johan er ikkje rådlaus, så han har teke mange turar til Nordmarka for å finne betre føre, og der treffer han nok likesinna frå Surnadal som og trenar til Birken. Han gler seg til den nye lysløypa på Tjønnmyra blir ferdig. Da blir det kortare veg til trening, og lettvintare på alle vis når ein får halde til på heimebane.
Da vi trefte Johan var han ein tur i brusetmarka for å finne snø til trening. Han hadde akkurat fått på skiene, og skulle ta ei treningsøkt oppover skogsvegen i Bjørålia, slik at han får nok trening på tunge motbakkar til neste helg. Vi ønsker Johan lykke til neste laurdag, og føler oss ganske trykk på at han kjem heim med Birkebeinermerke nr 23 neste søndag. I fjor vart Johan nr 14 i sin klasse, og brukte tida 4:19:14 over fjellet.
Vil du følge resultatservice frå årets Birkebeinerrenn, så kan du gå inn på Birkebeinerrennets resultatservice
Her kan du lese om Birkebeinerrennets historie
Ideen til Birkebeinerrennet er hentet fra den historiske ferden på ski med den lille kongesønnen, Haakon Haakonsøn. Sekken på 3,5 kilo, som alle birkebeinere må bære, symboliserer kongssønnen Haakon Haakonsøn.
Fra 1932 til 1992 skulle sekken veie 5,5 kg. Fra 1993 ble det besluttet å redusere vekten til 3,5 kg. Dagens sekker er så lette at deltakerne får med seg det de trenger over fjellet med denne vekten. Birkebeinerrennet ble arrangert for første gang i 1932. Det var skogforvalter Haakon Lie, Lillehammer som kom på tanken. Høsten 1930 skrev han er artikkel i «Oslo Aftenavis», hvor han slo til lyd for et skirenn til minne om birkebeinerferden i 1206. Lillehammer Skiklub kontaktet Åmot Idrettsforening og de gikk inn for et godt samarbeid og Åmot Idrettsforening påtok seg villig å stå for starten i det første Birkebeinerennet.
I 1932 var det 155 mann på startstreken på fotballplassen på Rena. Mål var ved foten av Lysgårdsbakken på Lillehammer. Helt fram til 1991 var det vekselsvis start på Rena og Lillehammer. Fra 1992 har starten gått på Rena og målgang ved Lillehammer. Det var OL utbyggingen som gjorde denne endringen og fasilitetene i Håkons Hall har vært benyttet.
Birkebeinerrennet har blitt arrangert hvert år bortsett fra i krigsårene og i 1948 da eierne var uenige om arrangementet skulle utvikles til et elite- eller et massearrangement. I 2007 måtte rennet avbrytes på grunn av uvær i fjellet. I 2012 arrangeres rennet for 75. gang.
Kvinner fikk for første gang delta i 1976. Det var 69 kvinner på startstreken dette året.
I 2005 ble startordningen endret fra start for aldersbestemte klasser til seedet puljestart. Deltakere starter i dag etter forventet sluttid uavhengig av alder.
Løypa
Løypa er i dag på 54 km og starter påTingstadjordet 3 km vest for Rena sentrum. Tingstadjordet ligger på 280 moh. Derfra går løypen i jevnt stigende terreng forbi Skramstadsætra (9 km, 640 moh) og fortsetter å stige helt til Dølfjellet eter 13 km på hele 820 moh. Etter å ha passert Dambua, Raufjellet og Nysætra er det lange, tunge stigninger fra Kvarstad og opp til Midtfjellet på 910 moh etter 34 km med blodslit. Så går det videre til Sjusjøen der løypa fortsetter gjennom lett skogterreng, utforkjøringer og flatere lende ned til mål på Birkebeineren Skistadion i Lillehammer (54 km, 490 moh).