Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Inviterer til Trondheim på kunstutstilling

Jon Olav Ørsal Tysdag 27. november 2018

Lørdag 1. desember åpner utstillingen «Hunger» på Trøndelag senter for samtidskunst. Det som er spesielt med denne utstillingen er at den er  organisert av to todalinger Toril Redalen som er organisator, og Siri Skjerve som er prosjektleder.  – Dei vil gjerne invitere alle todalinger og todalsvenner til Trondheim for å se utstillingen som åpner 1. desember 2018, og har åpent til 20. januar 2019. 

Lørdag 1. desember åpner Trøndelag senter for samtidskunst utstillingen Hunger – en materialisering av prosessbasert kunnskapsutveksling innen kunsthåndverksfaget. Utstillingen er et resultat av et to år langt prosjekt hvor ni nordiske kunsthåndverkere og billedkunstnere har jobbet i felleskap. Gjennom tre workshops med fokus på et tradisjonshåndverk og et stedstypisk råmateriale, har disse kunstnerne utforsket mathåndverk i Östersund, Sverige, sivsløyd i Vasa, Finland og blåleire i Trondheim.
Prosjekt Hunger har et sterkt prosessfokus, og i utstillingen møter vi både ferdige verk, feltdokumentasjon og materialprøver fra prosjektperioden. Det prosessuelle fokuset understrekes ved at deler av visningsrommet har blitt utformet som et operativt verksted, hvor publikum får mulighet til å møte kunstnerne mens de arbeider. Det vil også arrangeres kunstnersamtaler med fokus på den enkeltes praksis og metodiske tilnærming.

NORSKE KUNSTHÅNDVERKERE MIDT-NORGE – adressa er Fjordgata 11, 7010 TRONDHEIM

 Hunger er Norske Kunsthåndverkeres temautstilling i 2018 og er kuratert av kunsthåndverker Toril Redalen. Leder for prosjektet Hunger er Siri Skjerve (NKM). De deltakende kunstnerne er:
Ingrid Becker/ Edith Lundebrekke/ Pauliina Pöllänen/ Mia Damberg/ Riitta Ikonen/ Tovelise Røkke-Olsen/ Åsa Maria Hedberg/ Anna Nordström/ Pia Antonsen Rognes.
Hunger er støttet av Norsk Kulturfond, Nordisk Kulturfond, Norske Kunsthåndverkere, Norske Kunsthåndverkere Midt-Norge, Trøndelag senter for samtidskunst, Trondheim Kommune, Trøndelag Fylkeskommune, Kulturfonden för Finland-Norge, Svenska Kulturfonden og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Siste visningsdag er søndag 20. januar.

Les mer om prosjekt Hunger på www.prosjekthunger.no 

Det vil bli annonsert arrangementer fortløpende i forbindelse med utstillingen. Arrangement i desember:
Lørdag 8. og søndag 9. desember kl. 12.00 – 16.00.
Trondheimstegl- arbeidsopphold ved Sigrid Espelien og Tovelise Røkke-Olsen. Denne helgen blir det produsert tegl i utstillingslokalene. Sigrid og Tovelise har begge lang erfaring med blåleire, og har gått sammen om å etablere en teglproduksjon for HUNGER. Leira de bruker har de gravd opp på Lade i Trondheim.

Søndag 9. desember kl. 11.00. Norsk leireindustri med fokus på Trøndelag – presentasjon ved Ian Reed.
Presentasjonen tar for seg den generelle utviklingen av bruken av leire i Norge, både tegl og keramikk, fra middelalderen frem til i dag. Den vil også gå nærmere inn på utviklingen av keramikk i Trøndelag. Ian Reed er arkeolog og forsker ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning. Han er spesialist på middelalder og nyere tids keramikk, og har skrevet boken Trønderkeramikk –adskillige sorter krustøi (2009).

Onsdag 12. desember kl. 16.00 – 19.00. Knekkproduksjon – demonstrasjon av mathåndverk ved Kristina Svinvik.
Demonstrasjonen viser lokale råvarer i nye kombinasjoner, og det blir selvfølgelig smaksprøver. Kristina Svinvik er kokk og grunnlegger av restauranten Svinvik Gard i Surnadal på Nordmøre. Hun har erfaring blant annet som dessertsjef på Arne Brimi’s Vianvang. – Kristina ivrer for lokal mat med nye vrier, og gamle tradisjoner rundt måltidet.

Publisert: 27. november 2018, 12:27