Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Hjemreisen til Apolda for en 103 åring

Hjemreisen til Apolda for en 103 åring

Jon Olav Ørsal Fredag 7. juni 2013

Forrige tirsdag startet en lang hjemreise for en 103 åring. Veteranbilen Apollo skulle igjen få komme tilbake til byen der den ble produsert i 1910. Tre Todalinger startet reisen på ca 2 x 1800 km. I Oslo ble de reisende økt til fire onsdag formiddag, og gjengen bordet Kiel-ferja. Morgenen etter fortsatte ferden sørover på Autobahn. Det var en underlig følelse å endelig kunne kjøre på en vei med (lovlig) fri fart, men som veloppdratte norske bilister, ble vår maksfart satt til 90 km/t med tanke på lasten som var med på tilhengeren. Turen gikk via Hamburg, Hannover, Magdeburg og til slutt Apolda.

Apolda er en by med aner tilbake til år 1119, og ligger i delstaten Thuringia. Det bor ca 20 000 innbyggere i byen. 15 km nordøst finner en byen Weimar, mer kjent som navngiver til Weimar Republikken. Området er også fødestedet for Goethe og Schiller. Apolda har i 20 år avholdt et årlig veteranbiltreff. Det er åpent for alle veteranbiler, og MC, men er også svært stolt av sin bilhistorie fa sin egen by.

I 1850 årene startet Albert Ruppe et selskap som produserte ulike landbruksmaskiner, og via en periode med produksjon av motorsykler, ble den første bilen produsert i 1903, av selskapet A. Ruppe& Sohn. Bilene ble produsert under navnet Piccolo. Etterhvert skiller far og sønn, Hugo, driften og starter egne produksjoner. Derav oppstår Apollo Type A i 1909, og deretter Apollo Type E i 1910. Faren fortsetter under produksjonsnavnet MAF.

Arrangørene av stevnet ønsket svært gjerne å invitere oss, da det er mer enn 80 år siden en Apollo har kjørt i gatene i Apolla. Det nærmeste de har vært før, er å fått en Apollo på utlånt fra museumet i Muinchen. Denne er derimot ikke i kjørbar stand. Arrangøren holdte vårt oppmøte hemmelig fram til selve dagen. Bilen var opplistet som ”overraskelse” i programmet, men svært populær blandt de tilstedeværende.

På kvelden, ble Apolloen henvist til hedersplassen under banketten, og passasjerene fikk også god oppfølging. Vertskapet behandlet de besøkende som hedersgjest, som var en opplevelse i seg selv. De utviste en stor takk for at vi hadde tatt turen nedover. Søndag formiddag ble en uteutstilling på det lokale slottet avlyst for vår del, grunnet kraftig regn. Da var det bare å pakke sammen, og starte 3 dagers turen hjem igjen. Med hjem, fulgte prisen for mest orginale bil.

Bildegalleri fra bilparaden i Apolda. 

Dersom du vil se enda flere bilder er det bare å følge liken her til den lokale nettavisen Stadt Apolda: http://www.apolda.de/buerger_und_verwaltung/aktuelles/bildergalerien/index.php?id=3

Publisert: 7. juni 2013, 08:25