Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Historisk bygg oppført på Nordvik

Sverre Kjølstad Sundag 17. september 2017

«Holenstua» ble laftet på Dovre i 1762, og flyttet til gården Holen Nordre i Folldal i 1859, og siden til Stormoegga skiarena i 1986. Huset har en grunnflate på ca. 50 kvm. + svalgang, og er i 2 etasjer hvor første etasje har ett stort rom, og andre etasje er delt i to like store rom. Folldal Idrettsforening ønsket å selge huset, og salgssummen ville i sin helhet bli brukt til et nytt servicebygg i idrettsforeningen`s skianlegg. Bygget ble lagt ut for salg, og kjøperen var en person fra Holmestrand.

Holenstua – Det ble et prektig bygg. Foto: Sverre Kjølstad

I 2015 ble bygget demontert og fraktet til den nye eieren. Salgssummen var ca. 300 000 kr. Imidlertid ble bygget ikke gjenreist i Holmestrand, og Karin Åsbø og Nils Håvar Øyås kjøpte «Holenstua» av denne personen, og fraktet det til Nordvik i tidsrommet 29.08 – 31.08 i 2016. Transporten ble utført av Surnadal Transport som hadde full last med bil og henger. Fra Slettnesveien og inn til Nedre Slettneset er det en skarp sving, og den store bilen greide ikke svingen med henger bak. Hengeren ble frakoblet, og Ola Oppistu`n stilte med traktor og loset hengeren trykt på plass.
I vår ble tomtearbeidet satt i gang, og med Per Gjeldnes i gravemaskina var det rette mann på rett plass. Når tomtearbeidet var utført og såle støpt, kom Per Haugen med kran for å løfte stokkene, og Gunnar Nordvik og Lars Kvendset stod for laftingen. Det er et tidkrevende og nøyaktig arbeid med å få stokkene på rett plass, noe disse karene hadde taket på.
Det var også annet arbeid som måtte utføres, og Karin og Nils Håvar har hatt god hjelp av mødrene Inger Aa og Gerd Hoston, og sistnevnte plukket 35 sekker husmose à 60 liter. Begge mødrene har utført maling av vinduene, og Møre-tyri har levert 110 liter tjæreolje. Barna Ingeborg og John Ola har vært flinke til å rydde rundt huset.
Lørdag 16. september var det stor dugnad med taktekking av torv, og Per Haugen stilte med kran for å lette arbeidet med å få torva opp på taket på framsiden av bygget, og på baksiden jobbet Ola Oppistu`n med traktor og lasteapparat for å løfte torva på taket. Geir Magne Haugen var nede på marka for å styre gaflene inn på pallene slik at Per kunne løfte de opp. Oppe på taket jobbet brødrene Ivar og Petter Vikan, brødrene Lars og Olav Polden, Rune Måøy og Nils Håvar selv. Arbeidet gjekk med rekordfart, og de hadde ikke en gang tid til å bruke redskap for å ta av jorda på pallene, men gjekk på med bare nevene. På to timer var taket kommet på plass, og det ble en velfortjent pause med servering av sodd ute. Etterpå var hele gjengen innbudt på kaffe, urtekake, nystekte vafler, nykokt grøt, og sjokoladekake, noe som smakte utmerket!

Etter arbeidet smakte det med sodd. Foto Sverre Kjølstad

Det som nå gjenstår er montering av svalgang i begge etasjene, og golv i 2. etasje. Ovn for steking av brød er bestilt, og snart får Karin utfolde seg med hjemmebakt brød. Da blir det vel duft av nystekte brødvarer over hele Nordvikgrenda. Det er tydelig at Nils Håvar er en driftig kar, for han har også fått tid til å restaurere det gamle stabburet på gården. Forfedrene til Karin hadde sansen for å ta vare på gamle ting, og stabburet inneholder en fin samling av bruksgjenstander fra en annen tidsalder. De er også i meget god stand.

Bildegalleri fra arbeidet med å gjenreise Holenstua på Nordvik – alle foto Sverre Kjølstad

Publisert: 17. september 2017, 16:00