Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene
Har du sett bjørkemus i sommer?

Har du sett bjørkemus i sommer?

Jon Olav Ørsal Fredag 30. september 2011

Gøran Bolme sliter skolebenken på HINT på Steinkjer, og vi har fått e-post og sprøsmål om vi kan hjelpe ham å samle info til hovedoppgaven hans. Hans skriv: » Jeg har en utfordring til alle i Surnadal/Rindal. Jeg sitter i Steinkjer og jobber med hovedoppgaven min i Naturforvaltning. Jeg prøver å kartlegge utbredelsen av den sjeldne arten Bjørkemus (Sicista betulina) i Surnadal og Rindal kommune. Bjørkemusa har veldig karakteristiske kjennetegn. Med en hale som er lengre enn selve kroppen og en svart stripe fra nesen til basis av halen er den umisskjennelig.

Spørsmålet er altså om det er noen som har sett, eller kjenner noen som har sett denne musen i Rindal eller Surnadal. Jeg tenker først og fremst på den litt eldre garde som husker den gode gamle slåtten med hersjer og høystakker. Under disse var det vanlig å finne bjørkemus. Jeg vet at det var vanlig for barn på 1930-50 tallet å dra til Vaulen for å hjelpe Musters med å fange denne sjeldne krabaten. Derfor går også musen under navnet Mustersmus. Hvis du husker at du har sett bjørkemus eller kjenner noen som har sett den, hadde jeg satt stor pris om du kunne tatt kontakt med meg.  Hilsen Gøran Bolme   Tlf: 93088652   E-post: Goran.Bolme@stud.hint.no «

Først publisert: 30. september 2011, 06:00 - Sist oppdatert: 29. september 2011, 23:53