Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Hagelagstur til Averøya

Sverre Kjølstad Laurdag 18. juni 2016

Surnadal Hagelag avviklet sin årlige sommertur søndag 12. juni. 25 hageentusiaster gjekk om bord i bussen på Skei i morgentimene, og satte kursen for Averøya. Værgudene viste seg fra sin beste side med strålende sol fra en nesten skyfri himmel. Vel framme på Kvernes ble vi tatt i mot av Rune Grip og Svein Kongshaug som stilte sine hager til disposisjon. Første stopp var hagen til Rune Grip som hadde bygd opp et imponerende hageanlegg i en bratt skråning.

Gruppen ble delt i to puljer, og Rune og kona Iren tok hver sin da omvisningen startet. Huset var bygd i 1889, og Rune overtok det i 1997. Etter en god del restaurering av huset, startet hagearbeidet i 2002. Siden det var så bratt var det bygd opp trapper flere steder, og gangveier belagt med grov grus. Det var derfor fint å gå selv om det var bratt. Her var det en fin samling av blomster, busker og trær av alle slag, selv om Rododendron i et rikt fargeutvalg var dominerende. Det var også anlagt smakfulle sittegrupper på flere plasser, med fin utsikt utover sjøen. En dam med liljer og fisk hadde de også fått plass til, men dessverre hadde oteren forsynt seg av de opprinnelige åtte fiskene, så nå var det bare tre igjen. For å holde oteren ute var det plassert et garn midtveis mellom bunnen og vannflata, og da håpet Rune at han hadde løst problemet. En veranda med flere sittegrupper, tak og bevegelige glassvegger hadde de fått montert på sørsiden av huset, noe som så veldig koselig ut. Ranheim 1889 stod det på et stort skilt foran huset, og dette var et landsted som de brukte om sommeren, mens de var fastboende i Kristiansund resten av året. Omsider var visningen over, og vi måtte takke for oss, og alle var imponert over hva de hadde fått til på de fjorten årene med planting og bearbeiding av det store anlegget.

017

Flott terasse med bra utsikt utover fjorden – foto: Sverre Kjølstad

Etter en spasertur på ca. 5 minutter var vi kommet til hagen til Svein Kongshaug, og her ble det servert kaffe og kaker før vi gjekk rundt i hagen. Dette smakte veldig godt, da mange hadde spist en tidlig frokost før avreise. Denne hagen var mindre, men veldig velstelt med god orden. Blant annet var det to vanndammer, hvor den ene hadde en sprudlende fontene i været. Ellers var det mange blomsterslag med fargerike arter.

Tiden går fort i hyggelig lag heter det, og vi måtte takke for oss for å rekke avtalt tid for middag på Bjartmars Favorittkro på Kårvåg. Her var det buffet med mange gode retter både av fisk og kjøtt. Måltidet ble avsluttet med velsmakende dessert og kaffe.

Siden været var så fint ble det enighet om å kjøre om Atlanterhavsveien og Bud på veien tilbake. Her var det et flott syn med idylliske holmer og skjær, og like utenfor møter du storhavet. Det ble flere stopp på Atlanterhavsveien for å ta bilder og nyte utsikten.

Denne turen feier seg fint inn i rekken av vellykkede turer som hagelaget har arrangert oppigjennom årene, hvor de har sansen for å finne flotte hageanlegg, og god planlegging av turene. Den som er interessert i blomster og hager har stort utbytte av slike turer, da en ofte får nye ideer når en ser hvordan andre har fått det til. Det som kanskje er litt synd er at det kan virke som de sliter litt med rekrutteringen, da årets tur bestod av 19 pensjonister og 6 yrkesaktive.

mange fine bilder fra turen til Averøya i bildegalleriet nedenfor.  Alle foto: Sverre Kjølstad

 

Publisert: 18. juni 2016, 18:00