Foto: Jo Gjeldnes
Hopp under nyhetssakene

Hagelaget på Spjelkaviktur

Sverre Kjølstad Tysdag 2. juni 2015

Etter et hvileår i 2014, hvor det ikke ble arrangert hagelagstur, var Surnadal Hagelag igjen på «banen» i år. Vanligvis har disse turene vært arrangert på lørdag, men i år ble det søndag
31. mai. I overkant av tjue hageentusiaster entret bussen ved kommunehuset, med avreise fra Skei kl 0700. Værutsiktene var ikke de beste, og underveis var regnelingene stadig frampå.

Turmålet var hagen til Ole Jonny Larsen i Spjelkavik. Han har en to mål stor parklignende hage, mest busker og trær, og mellom anna en stor samling av sjeldne rododendron og andre vintergrønne planter. Vel framme i Spjelkavik lettet skydekket, og solen tittet så vidt fram, og det ble heldigvis oppholdsvær mens omvisningen foregikk. Ole Jonny var en dyktig guide, og viste oss rundt i hele anlegget, og kunne navngi alle de ulike sortene uten manus. Meget imponerende! Mange av hagelagsmedlemmene noterte flittig til hans kunnskap om de ulike artene. Det var også en liten dam i anlegget som var renovert nå i vår. Litt til side for plantene var det anlagt et uteområde med grill og sittegrupper, samt svømmebasseng.  En ble imponert over hvor god orden var i det store anlegget, og en må bare slå fast at denne familien ikke brukte mye tid foran TV`n sommers tid. Ole Jonny fortalte at for å anlegge så stor hage i Ålesund i dag må en enten være millionær, eller kjøpe et gammelt hus med stor tomt. Han hadde benyttet seg av det siste, og huset var fra attenhundre-tallet. Det var tydelig at hans kone hadde de samme interessene, og var til god hjelp i hagen.  Omvisningen tok i overkant av 1 ½ time, og da var det klart for salg av planter, noe mange benyttet seg av.

Vi kunne godt ha brukt mere tid i hagen til Ole Jonny, men skulle vi holde tidsskjemaet med middag på Fjellstua måtte vi takke for oss, og gjøre klart for avreise. Veien til Fjellstua var mildt sagt noe kronglete med stor buss, og med yrende biltrafikk var det litt av en utfordring når svingene var så krappe at bussen tok hele veien. I tillegg var det også 5-6 andre turistbusser i området. Vi kom da omsider fram og fikk parkert. Her må en utfordre Ålesund Kommune med å ta et skippertak for å utbedre veien til et så attraktivt turmål. Fjellstua kunne by på Bacalao, med karamellpudding og kaffe til dessert. Det hele var meget velsmakende, og flere hevdet at det var den beste Bacalaoen de noen gang hadde fått! De fleste valgte å gå trappene ned fra Fjellstua, og ble plukket opp i bussen vel nede. Når det gjelder hjemturen blir en fristet til å sitere en kortfattet stil som ble skrevet av en elev på Lykkjeeidet skole rundt 1920 – 30: « Regnet gjorde det da vi gjekk til juletrefesten, og regnet gjorde det da vi gjekk rundt juletreet og sang Glade Jul, og regnet gjorde det da vi gjekk hjem igjen».

Her har vi laget et bildegalleri fra omvisningen i hagen til Ole Jonny Larsen –  alle foto i galleriet: Sverre Kjølstad

Publisert: 2. juni 2015, 16:00